JOHTAJA, LIIDERI, VALMENTAJA, MANAGERI

Hyvä johtaminen


SANOJEN ALKUPERÄ JA HISTORIA KERTOO ERILAISIA TARINOITA!


Olen jo pitkään ollut kiinnostunut sanojen alkuperästä ja niiden kehityshistoriasta. 

Mielestäni on hyvä tietää mistä monet päivittäin käyttämämme sanat ovat peräisin ja mikä niiden alkuperäinen merkitys on ollut aikoinaan. Näin voi välttää väärinymmärryksiä, ymmärtää syvemmin ja tarkemmin mistä puhutaan ja mitä tarkoitetaan. Selvittämällä sanan alkuperän saa tarkemman kuvan, miten sanaa voi käyttää ja siten vahvistaa ymmärrystä ja kommunikaatiota. 

”Sanat saattavat merkitä eri ihmisille eri asioita”.


Internetistä ja kirjakaupoista löytää etymologian sanakirjoja, joissa on määritelty sanojen alkuperää, keskeiset johdokset sekä sanojen erikoismerkityksiä ja eri kehitysvaiheita.

Sana etymologia tulee kreikan sanasta ἔτυμον ”oikea merkitys” ja on alun perin tarkoittanut oikeiden merkitysten tutkimista. Sanojen merkitys saattaa kuitenkin vuosien aikana muuttua. Etymologia sanana on tästä hyvä esimerkki. Se ei tarkoita enää oikean merkityksen tutkimista vaan etymologi tutkii sanojen mahdollisimman vanhaa alkuperää ja niiden muuttumista ajan saatossa.

Toinen esimerkki on englanninkielen sana salary (palkka), joka tulee latinalaisesta salariumista; maksu suolana. Muinaisina aikoina suolaa käytettiin moniin tärkeisiin asioihin ja sitä kutsuttiin valkoiseksi kullaksi. Kreikassa, Egyptissä, Rooman imperiumissa sotilaille ja työmiehille annettiin suolaa palkkana, jota he käyttivät ruuan säilömiseen. Sanan merkitys on vuosien aikana selkeästi muuttunut eikä sitä yhdistetä enää suolaan.
Lähde: Salt & Salary – termCOORD (European Parliament) https://termcoord.wordpress.com/2012/06/29/salt-salary/


JOHTAJA, LIIDERI, VALMENTAJA, MANAGERI

Sanojen alkuperän selvittäminen antaa lisää ymmärrystä ja syvempää merkitystä käyttämillemme sanoille!

Olen itse monesti miettinyt johtamiseen liittyvien sanojen syntyhistoriaa ja varsinkin eri merkityksiä, koska olen tuntenut itseni hämmentyneeksi ja epävarmaksi niiden suhteen. Halusin siis selvittää miten keskeiset englanninkieliset termit kuten leadership, execute, manage, goaching ovat merkinneet alun perin. Työkaluna käytin lähinnä googlea.

Leadership – johtaminen, johtamistaito, johtoasema
  • Sanan alkuperä (juuri) on tarkoittanut opastaa, viedä eteenpäin
  • Kyky antaa ja laittaa määräyksiä täytäntöön 
  • Pitää tavoitteet ja päämäärä elossa

Execute – johtaa, suorittaa, toteuttaa, laittaa täytäntöön 
  • Sana johtaa tulee Latinankielisestä sanasta Ex(s)equi, englanniksi execute
  • Ex tarkoittaa (completely) kokonaan/täysin + sequi (to follow) seurata
  • Toisin sanoen seurata asioita loppuun ja saada tehdyksi

Manage – johtaa, selviytyä, suoriutua, hoitaa, käsitellä
  • Englannin verbi "manage" tulee italialaisesta maneggiare (käsitellä, erityisesti työkaluja tai hevosta), joka johdetaan kahdesta latinalaisesta sanasta manus (käsi) ja agere (toimia). Osata käsitellä jotakin, kätten taitoa.                  

Coaching – Valmentaa, ohjata, valmistella
  • Tarkoittaa ”ohjaajaa/valmentajaa” (noin vuonna 1830; Oxford Yliopiston slangia) – yksityistä tutoria, joka ”kantaa” opiskelijan läpi kokeen, antaa henkilökohtaista ohjausta, valmistella kokeen sisältöön. 
  • Kreikan kielessä nimeä on käytetty henkilöstä, joka valmistelee (toisen henkilön) kilpailemaan julkisissa peleissä ja kilpailuissa. 


VOIKO JOHTAMISTA TUOTTEISTAA?

Huomasin, että johtamista kuvaavia sanoja on useita erilaisia ja niiden merkitys vaihtelee. Monesti käytämme eri sanoja tarkoittamaan samaa asiaa, vaikka itseasiassa sanojen merkitys saattaakin olla eri.

”Opastaa, viedä eteenpäin. Kyky antaa ja laittaa määräyksiä täytäntöön. Pitää tavoitteet ja päämäärä elossa. Seurata asioita loppuun ja saada jotakin tehdyksi. Osata käsitellä jotakin, kätten taitoa. Antaa henkilökohtaista ohjausta, valmistella sisältöön”.


Edellä mainittujen merkitysten perusteella voi vetää johtopäätöksen, että johtamisessa on useita erilaisia toimintoja ja vaiheita, jotka ovat oleellisia johtamisen lopputuloksen saavuttamisen kannalta. Näin ollen johtamisen voi tuotteistaa neljäksi erilliseksi toiminnoiksi.

1.     Asettaa päämäärä ja tavoitteet – pitää ne kirkkaana elossa

2.     Opastaa, perehdyttää ja kouluttaa

3.     Antaa henkilökohtaista ohjausta, valmistella käytännössä käytäntöön

4.     Laittaa sovitut asiat ja määräykset täytäntöön, valvoa niiden toteutumista, jotta haluttu lopputulos saavutetaan – Johtaja seuraa asioita loppuun ja saa ne tehdyksi

Johtaminen jakaantuu siis eri osiin, joista jokainen on merkittävä lopputuloksen kannalta. Itse olen käytännössä huomannut, että johtaminen on hyvinkin kokonaisvaltainen prosessi. Jättämällä joitakin vaiheita pois tai vähemmälle huomiolle, johtamisen alkuperäinen merkitys vähenee. Tällöin asioita ei tehdä sovitusti eikä haluttua lopputulosta saavuteta.  

Mieti miten sinä voisit tehostaa omaa johtamistasi ja saavuttaa enemmän? 

Hyvä yrittäjä ja esimies kun ovat sekoitus liideriä, valmentajaa ja johtajaa!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?