LUO ENERGIAA TEKEMÄLLÄ


Tee tulosta, mutta muista levätä ja palautua
Useasti ajatellaan, että energiaa luodaan lepäämällä ja nukkumalla. Haluan tässä blogikirjoituksessa kääntää ajatuksen energiasta päälaelleen tai ainakin herättää joitakin ajatuksia!

Lepo ja riittävä uni ovat elintärkeitä jaksamisen kannalta. Nukkumalla huonosti ja tekemällä väsyneenä työtä ei pitkälle pötkitä. Virheiden määrä kasvaa, unohdamme asioita ja olemme kiukkuisia. Levon ja rasituksen suhteen on siis oltava tasapainossa, jotta voimme vaatia itseltämme huippusuorituksia.

Lepääminen, huilaaminen, nukkuminen – tunne väsymyksestä voivat myös mennä ”yli” normaalin ja ottaa vallan. Tällä tarkoitan tunnetta, että minulla ei ole riittävästi energiaa jonkin työn tekemiseen, lykkään sen aloittamista, en jaksa tehdä työtä loppuun, koska tunnen itseni väsyneeksi. Toisin sanoen motivoin itseäni olemaan tekemättä jotakin, joka minun pitäisi tehdä.

Meillä jokaisella on varmasti näitä hetkiä ja silloin kun ne ottavat vallan, muuttuvat askel askeleelta vakiotoimintamalliksi, niin voidaan puhua energiasyöpöistä, jotka itseasiassa syövät energiaa, eivätkä luo sitä.

"Voin kertoa esimerkin omasta elämästäni. Työpäivän päätteeksi haluan lähteä lenkille metsäpoluille raittiiseen ilmaan. Tunnen itseni kuitenkin laiskaksi ja väsyneeksi – päätän, että lähden huomenna. Mutta seuraavana päivänä sataa, joten ajattelen, että loppuviikosta on hyvä ilma… Tiedän kuitenkin, että lähtemällä lenkille, saisin lisää energiaa. Jari ota itseäsi niskasta kiinni!"


Vastaavia esimerkkejä on tuhansia niin työ kuin yksityiselämässä. Tässä blogikirjoituksessa ei pohdi mistä ne johtuvat, vaan miten itse olen ratkaissut kyseiset tilanteet ja saanut lisää energiaa.

VÄSYMYKSESTÄ EROON


Oikeasta väsymyksestä pääsee siis eroon nukkumalla ja syömällä hyvin, mutta sama resepti ei toimi ”vääränlaiseen” väsymykseen. Toisin sanoen, kun tasapaino on saavutettu, niin lepääminen ei enää kasvata energiaa, vaan alkaa syömään sitä.

Oma ratkaisuni näissä tilanteissa on tekeminen, jonka avulla – ihme ja kumma – muutunkin virkeäksi ja energiseksi. Lyhyesti sanottuna luon lisää energiaa tekemällä. Juoksulenkin jälkeen energiatasoni ovat korkealla.

Työelämässä tulee useasti vastaan tilanteita (syystä tai toisesta), joissa emme ryhdy tekemään, vaan lykkäämme asioita eteenpäin. Näin toimimalla meille kasaantuu lisää töitä ja taakka alkaa tuntumaan jossakin vaiheessa liian raskaalta tai suurelta. 
'
Siirrämme asioita edelleen, vaikka tiedämme, että ne pitäisi hoitaa. Näin on syntynyt kierre, joka syö energiaamme. Ja mitä enemmän ”lepäämme” ja mitä pidemmälle siirrämme töiden ja tehtävien tekemistä, niin sitä vähemmän meillä on energiaa tekemiseen.

Ratkaisu on onneksi lähellä! Ota itsestäsi kiinni! Ryhdy tekemään, niin huomaat, että energiatasosi kasvaa ja sinut valtaa hyvän olon tunne. Salli itsesi laiskotella, mutta kun teet niin tee!

Jos et usko, niin kokeile – ainakin minulle tämä toimii ja pystyn luomaan energiaa tekemällä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?