RAIVOA JA HUUTOA

hyvä kommunikointi on ratkaisu
Oletko koskaan joutunut yllättävään tilanteeseen, jossa sinut haukutaan raivoisasti ilman, että edes ymmärrät miksi. Sinua syyllistetään ja syytetään, jostakin mitä et ole tehnyt. Yrität puolustautua ja sanoa jotakin väliin. Hyökkäys vain jatkuu. 

"Pidä turpasi kiinni – muutkin puhuvat, että sinä olet epärehellinen ja olet huijannut muita ja varastanut". 

Tilanne jatkuu ja hieman jo hermostut. Sanot suoraan, ettei pidä paikkaansa, ole nyt hiljaa ja kuuntele minuakin välillä. Vastapuoli jatkaa haukkumista tulittaen uusilla syytöksillä. Mitä enemmän yrität puolustautua, niin sitä enemmän hän hyökkää. Hermostut lopulta ja sanot nyt turpa kiinni! Toinen hiljenee – katsoo sinua vihaisesti silmiin ja kysyy – miksi sinä minulle huudat ja väittelet koko ajan?

Yllättävästi asia muuttuu ja nyt sinä oletkin se, joka vastapuolen mielestä hyökkää ja raivoaa. Ja aina kun yrität puolustautua tai saada suunvuoroa kuulet kunniasi. Ja kaikki yhtä kuin salaman iskusta kirkkaalta taivaalta.

RIITELY SYNNYTTÄÄ LISÄÄ RIITAA

Seurasin jokin aika sitten vastaavanlaista tilannetta läheltä ja ajattelin kirjoittaa muutaman huomion aiheesta blogiini.

1. Silloin kun riidellään raivoisasti, niin järkipuhe ei auta
2. Kun itse puolustaudut ja haluat sanoa sanottavasi, niin oletkin äkkiä syyllinen
3. Oikeuttaakseen syytöksensä ja tekonsa henkilö käyttää hyväkseen vanhoja tapahtumia, toisia
    ihmisiä, yleistää
4. Vihainen ihminen keksii asioita ja jopa valehtelee, jotta säilyy riidan "voittajana"
5. Tilanne ei rauhoitu ja selviä, niin kauan kuin vihaa ja raivoa on ilmassa

Vastaavanlaisia tilanteita on tullut nähtyä ja koettua, välillä miedommassa muodossa ja välillä hyvinkin maustuneita. Joissakin itse mukana!

Yllä olevasta voi ja pitää oppia. Osapuolet ovat molemmat hyviä ihmisiä, mutta eivät kumpikaan osanneet käsitellä tilannetta. Lopulta pääsin itsekin osalliseksi tilanteeseen, kun puutuin asiaa ja tarjosin apuani!

RIIDAT JA VÄITTELYT ON KÄSITELTÄVÄ JA SOVITTAVA YHDESSÄ

Kun tilanne rauhoittui, niin oli mahdollista kommunikoida. Pidin huolta, että syyttely loppui ja molemmat kuuntelivat, mitä minulla oli sanottavaa.

1.   Painotin, että nyt haemme ratkaisua, ette syyttele enää toisianne!
2.   Selvitämme yhdessä tilanteen ja sen taustat – mistä oikeasti on kyse? Kerrotte näkemyksenne
      ilman syyttelyä ja suuttumista!
3.   Kaivoimme yhdessä esille, mistä kyseinen käsitys on syntynyt – kuka muu on puhunut ja kertonut          ”totuuksia”.
4.   Selvitimme faktat ja käsittelimme osapuolten varaukset toisiaan kohtaan.
5.   Laitoin heidät löytämään ratkaisun ja sopimaan asiasta!

Ja mitä löytyikään? Väärinkäsityksiä, juoruja ja panettelua taustalta – ei oikeastaan mitään, missä oli jotakin perää! Kun osapuolet tämän huomasivat, niin raivokkaan riidan aloittanut henkilö ensiksi nolostui ja sitten pyysi anteeksi.

HYVÄ KOMMUNIKAATIO ON RATKAISU

Itselleni heräsi ajatus, että olisiko tuo kaikki voitu välttää kommunikoimalla ja olisiko asioista voinut puhua aikaisemmin. Olisi myös kannattanut selvittää pitivätkö juorut ja huhut paikkaansa ja selvittää, mistä oikeasti oli kyse. Olisi voinut kertoa, mikä mieltä painaa. Näin asiat olisivat selvinneet nopeasti ilman suurempaa dramatisointia ja kuohuntaa. Lopulta selvisi, että taustalla oli yksi henkilö, joka agitoi, yllytti ja peitteli omia tekojaan!

Ottamatta sen enempää kantaa asiaan, haluan lopuksi sanoa, että älkää hyvät ihmiset uskoko juoruihin ja huhuihin suoralta kädeltä. Selvittäkää aina asioiden oikea laita! Älkää suin päin uskoko, mitä sanotaan ja hyökätkö, sillä totuus voi olla toisenlainen.

Raivoavalla ja huutavalla osapuolella oli tarkoitus ratkaista ongelma. Hän toimi väärin ja sai toisenkin henkilön hermostumaan työntäen häntä väärään suuntaan.

Olen useasti ihmetellyt, miksi pitää suuttua, kun haluaa ratkaista jonkin ongelman tai tilanteen – eikö olisi helpompaa ja tehokkaampaa sopia asia kaikessa rauhassa.

Viha luo vihaa – kommunikaatio luo yhteisymmärrystä ja ratkaisuja! Kumman tien valitset?

Tämä tapaus päättyi onneksi halauksin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?