ROSOISTA JA RAAKAA KÄYTÄNNÖN VÄÄNTÖÄ


meitä kaikkia tarvitaan
Nyt on aika laittaa hienot teoriat ja kaunopuheet syrjään – ajatella miten asiat kentällä ja ruohonjuuritasolla hoidetaan. Keskusteli ystäväni kanssa, joka on Itä-Helsingin lähiöistä lähtöisin ja kasvanut melko erilaisessa maailmassa kuin perinteiset yrittäjät. Hän esitti kysymyksen, joka sai minut miettimään!

Miten kerron yrittäjyydestä "Jakomäen ja Kontulan" kasvateille, jotka ovat todellisia tekijöitä, eivätkä pelkästään yritä, vaan ovat siis tottuneet tekemään?

Voinko käyttää hienoja DIGI Training perehdytyspaketteja ja hyvin suunniteltuja koulutusmateriaaleja? Ovatko tehokkaat toiminnanohjausjärjestelmät uskottavia? Jaksaako kukaan heistä istua tunteja perehdytyskoulutuksessa ja kuunnella esimerkkejä yrittämisen haasteista? Minähän puhun ihmisille, jotka ovat tulleet tekemään oikeaa duunia! Miksi heidän pitäisi kuunnella jonkun kravattikaulan teorioita ja kaunopuheita!

MITÄ ME VOIMME OPPIA TODELLISILTA TEKIJÖILTÄ?


No ei hätää, olen itsekin tehnyt vuosikaudet työtä siivoten, pesten ja vahaten, pihoja lakaisten ja lautoja kantaen. Ymmärrän kyllä hyvin, miten työtä tehdään – ja rapatessa roiskuu! En läheskään aina ole puku päällä kulkenut.

Asenne, jonka ystäväni on perinyt äidinmaidossa, on brutaalimpi ja suoraviivaisempi, mutta omalla tavallaan erittäin älykäs. Hän ei turhia jaarittele ja menee heti rohkeasti asiaan, kyseenalaistaa aidosti, ei teeskentele. Karsii monen teoreetikon aseista suorilla sanoillaan.

Mutta mitä me voimme oppia häneltä? Ainakin sen, että asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä. Miksi turhaan kaarrella ja kierrellä! Kun puhutaan, niin silloin puhutaan!  Monella yrittäjällä olisi oppimista hänen asenteestaan, varsinkin hänen tavastaan toimia. 

Yrittäjänä toimiminen vaatii rehellisyyttä, oma-aloitteisuutta, asiakkaiden palvelua ja, että tehdään hinnalla millä hyvänsä se, mitä on luvattu. Lisäksi tarvitaan rosoista ja raakaa käytännön vääntämistä, suoraa toimintaa, jonka avulla asiat viedään maaliin. Vaikka veri välillä kuohuu, niin hommat ainakin hoituvat ja ilmapiiri puhdistuu! Liika hienostelu, kun ei vie läheskään aina riittävän pitkälle ja avaa tarvittavia ovia!

MITÄ ”AKATEEMIKOT” VOIVAT ANTAA LÄHIÖIDEN KASVATEILLE?


Yrittäjyydessä ja varsinkin menestyvässä yritystoiminnassa on noudatettava tiettyjä lainalaisuuksia. Ilman niitä yrittäminen saattaa loppua lyhyeen. Tarvitaan ymmärrystä ja osaamista mm. henkilöstöstä, asiakaspalvelusta, johtamisesta ja talousasioista. On tiedettävä miten tehdä liiketoimintaa niin tehokkaasti, että tuottavuus ja kannattavuus saadaan hyvälle tasolle. Tähän tarvitaan koulutusta ja oppia, joka voidaan toteuttaa yrittämisen ja työn ohessa.

Edellä mainitut ”akateemiset arvot” on opittavissa ja yhdistettävissä vaikeammin opittaviin lähiöelämässä opittuihin taitoihin. Uskoisin, että tällainen yhdistelmä menestyy hyvin myös yrittäjänä.

”Lähiöiden kasvatit” ovat kuin piste i:n päälle, he voivat tuoda puuttuvaa energiaa yrittämiseen, asiakassuhteisiin, liiketoimintaan – kunhan vain osaavat kanavoida voimansa oikein. Yrittäminen on tarkoitettu myös rosoisille ja suoraviivaisille ihmisille.

Tähän sopii erittäin hyvin vanha suomalainen sanonta ”ei ole koiraa karvoihin katsomista” oli kyse sitten akateemikoista tai lähiöiden kasvateista. Molempia tarvitaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?