EKOLOGINEN AJATTELU LIIKETOIMINNASSA



Ekologinen liiketoiminta
Olin 4.3 kertomassa oman näkemykseni liittyen ekologiseen liiketoimintaan Sote- puhtauspalvelut hoito- ja hoivapalveluissa-  koulutuksessa, jonka järjesti FCG Koulutus Oy https://tapahtumat.fcg.fi/

EKOLOGINEN TEKOKKUUS

Ekologisuus mielletään useasti jätteiden lajitteluksi ja ympäristöystävällisiksi kemikaaleiksi, uusiksi energiatehokkaiksi lampuiksi ja kaasuautoiksi. 

Puhutaan myös logistiikan ja ostojen järkiperäistämisestä, kuljetuksesta aiheutuvien ympäristöhaittojen minimoinnista, ympäristöystävällisten pakkausmateriaalien suosimisesta, Energian- ja vedenkulutuksen vähentämisestä sekä kierrätyksen ja lajittelun seurannasta ja tehostamisesta. Hienoja ja kauniita sanoja ja tekoja! 

Jotakin kuitenkin mielestäni puuttuu! 


UUSI EKOLOGINEN AJATTELU – EKOLOGISESTI TEHOKAS LIIKETOIMINTA

Lisäisin perinteiseen ekologiseen ajatteluun liiketoiminnan tehokkuuden. Tällä en tarkoita lisää kuormitusta henkilöstölle, vaan järkiperäistämistä ja prosessien uudelleen suunnittelua jopa kriittisesti tarkastellen. 

Ekologisesti tehokkaan liiketoiminnan lähtökohtana olisi aina oltava asiakastyytyväisyys, palvelun ja työn lopputuloksen korkea laatu ja palvelun toteuttamisen vaivattomuus. Palvelun ostamisesta ja käyttämisestä ei saa muodostua monimutkaista ja vaikeaa asiaa. Sen on oltava yksinkertaista ja helppoa kaikille osapuolille. Ekologisuus ei saa olla taakka, vaan sen tulee tuottaa lisäarvoa osapuolille.


Ekologisuutta ovat toiminnan suunnittelu ja tuotteistus tavoitteena liiketoimintaprosessien kehittäminen. Prosesseja järkiperäistämällä henkilöstön aika ohjautuu tuottavaan tekemiseen. Näin toimimalla on mahdollista tuottaa tehokkaammin vähemmällä panostuksella parempaa lopputulosta.  Yrityksille tämä näkyy parempana kannattavuutena.
Nostaisin myös koulutuksen, opastuksen ja perehdytyksen tärkeään rooliin ekologisen liiketoiminnan onnistumisen kannalta. Osaava henkilöstö suoriutuu töistään kerralla kuntoon periaatteella, kommunikoi ja tiedottaa. 


MITEN OHJAAT TOIMINTAASI?

Erinomainen työkalu ekologisuuden kannalta on toiminnanohjausjärjestelmä. Kun henkilöstöä ja prosesseja ohjataan tehokkaasti – virheet, turha työ ja turha logistiikka, liikkuminen vähenevät – poikkeamat löytyvät nopeasti ja piilokulut vähentyvät. 
Tavoitteena on huomioida kaikessa toiminnassa tuotannontekemisten, tuottavuuden ja tuotteiden ympäristövaikutukset ja minimoida niiden haittavaikutukset ympäristölle. 
Yrityksen ympäristöpolitiikka on koko henkilöstön yhteinen asia! Tätä on ekologinen liiketoiminta parhaimmillaan!

Kommentit

  1. Toiminnanohjausohjelmistojen kehittäminenhän on juuri siksi hieno juttu, että siinä yrityksen intressit ja ekologisuus kohtaavat melko saumattomasti; mitä vähemmän tehdään turhaa työtä, ja mitä vähemmän resursseja tuhlataan, niin sitä parempi sekä yritykselle että ympäristölle. Tästä näkökulmasta esimerkiksi valtio voisi tukea yritysten toiminnanohjausjärjestelmien kehittämistä sekä ympäristötekona että yritystukena.

    https://www.atop.fi/ohjelmistot/atop-siivous/toiminnanohjaus

    VastaaPoista
  2. Kiitokset kirjoituksesta! Varmasti tuo toiminnanohjausjärjestelmä tosiaan on erinomainen apukeino, tulee monet osa-alueet otettua huomion ja myös reaaliaikaisesti tiedot päivittyvät monille osapuolille. Ei tule ongelmia niinkään kommunikoinnin kanssa. Tuttavalla myös sellainen käytössä, nyt he aikovatkin ottaa yhteyttä tuotekehityspalveluun yrityksensä ja tuotteiden parantamiseksi.
    https://www.defour.fi/palvelut

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista! Toiminnanohjaus saatetaan kokea raskaaksi ja vaikeaksi, mutta omat kokemukseni ovat pelkästään positiivisia. Olen itse käyttänyt www.allteq.fi toiminnanohjausta ja se on helppokäyttöinen järjestelmä varsinkin liikkuvan työn hallintaan, työn ja tekijöiden resursointiin.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa toimivalta järjestelmältä. Me olemme miettineet jonkinlaista konsultointia meidän yritykselle, tuntuu nimittäin että joissain osa-alueissa toiminta voisi olla tehokkaampaa ja voisi ne hoitaa helpomminkin.
    https://www.xsolutions.fi/yhteystiedot

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?