MISTÄ SAAMME UUTTA TYÖVOIMAA?


SUOMALAISEN KULTTUURIN RIKKAUS - UUDEN SUKUPOLVEN MARKKINAT

Mistä osaavaa työvoimaa
Oman kulttuurimme taustalla ovat suomalaisuus, asenne ja henki, jotka ovat säilyneet voimakkaana ja elossa, vaikka vuosien saatossa olemme ottaneet vaikutteita naapureiltamme – Ruotsista, Venäjältä.

Karut elinolosuhteet, pitkä talvi ja pimeys, sodat ja toisaalta kaunis luonto ja ansaittu oma vapaus ovat kasvattaneet meille voimakkaan identiteetin. Haluamme selviytyä ja taistella tiukoissakin paikoissa. Mielestäni Suomalainen sisu elää edelleen. Olemme isänmaallista ja sopeutuvaista kansaa!

EUROOPPA MUUTTUU – ON PAKKO SOPEUTUA?

Nyt elämme Euroopan mukana valtavaa muutosta. Eri kulttuureista tulevat ihmiset tuovat omat erilaiset mausteensa, joihin emme ole tottuneet. Euroopan yhdentyminen, ottamatta kantaa onko se hyvä vai huono asia, etenee vauhdilla. Joudumme työelämässäkin valtavien muutosten eteen.

Työvoimapula monilla aloilla on suuri. Euroopasta tulevien maahanmuuttajien odotetaan olevan kaivattu voimavara mm. palvelualoille. Ajatus on hieno, mutta käytännön toteutus ontuu. Olemme oppineet hyväksymään Virolaisten naapuriemme hyvän panoksen ja heidän tuomansa kulttuurin ehkäpä juuri siitä syystä, että moni heistä tulee toimeen suomalaisten kanssa suomenkielellä. Nyt virolaiset palaavat elintason nousun mukana kotimaahansa, aivan kuten puolalaiset omaan maahansa muualla Euroopassa.

Uudet maahanmuuttajat puolestaan eivät puhu suomea. Osalle heistä maamme kulttuuri ja tavat toimia ovat aivan vieraita. Myös työn vaatimustaso poikkeaa heidän standardeistaan ja tavoistaan.

OPASTUS JA KOULUTUS KOROSTUVAT ENTISESTÄÄN

Tästä pääsenkin haasteeseen, joka työnantajien on ratkaistava! Miten opettaa työhalut omaavalle kielitaidottomalle ihmiselle työn vaatimukset, tekniset yksityiskohdat ja mikä ehkä vielä hankalampaa, palvelulliset tekijät. Oli kyse sitten siivouksesta, aputöistä, ulkopuhtaanapidosta, ravintolatyöstä, varastotyöstä, niin niissäkin tarvitaan paljon osaamista.

Lähdin ratkaisemaan haastetta käytännön kautta. Toisin sanoen, jos ei osaa puhua suomea, niin osaa ainakin katsoa videoita ja kuvia – ja kun oppii katsomalla, näkemällä, esimerkin voimalla ja harjoittelee itsekin tekemällä, niin oppii työn ja asteittain myös puhumaan suomea. Työn aloittamisesta, kun ei saisi tehdä liian vaikeaa. Siinä, jos missä syrjäytyy, kun ei pysty tuottamaan mitään hyödyllistä eikä ansaitsemaan omaa rahaa.

Esimiehiltä edellä mainittu vaatii jatkossa enemmän ja toisenlaista osaamista. Saattaa jopa käydä niin, että työnjohtajan roolit ja vastuut muuttuvat, työ on erilaista 10 vuoden kuluttua. Vaihtoehdot rekrytoida valmiiksi osaavaa kielitaitoista työvoimaa ovat vähissä, joten meidän on sopeuduttava ja muututtava muun Euroopan mukana.

Kannatan työn ohessa oppimista! DIGI Training, videot, opastaminen kädestä pitäen, tekeminen, esimerkin voima ovat nyt ja tulevaisuudessa ammattitaitoisen esimiehen työkaluja!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?