KOHDEKOHTAINEN KANNATTAVUUS VAI KANNATTAMATTOMUUS


Olen viimeaikoina pohtinut asiakkaani kanssa, mistä kustannukset ja tulot muodostuvat ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Tässä blogikirjoituksessa mietin myös miten tulossyöppöihin voi puuttua ja miten ohjata yrityksen toimintaa. Päädyin tuomaan esille näkemiäni toiminnanohjauksen etuja. 

Yritystoiminnan kannattavuusPalvelualoilla, siivouksessa, kiinteistöhuollossa, asennus- ja huoltotoiminnassa yritysten liikevaihto muodostuu useista yksittäisistä työtehtävistä. Huoltokäynti, ikkunoiden pesu, ilmastointilaitteen asennus, valvontajärjestelmän tarkastus, jokaiselle työlle on oma hintalappunsa, jotka tuottavat yritykselle lisää laskutettavaa, mutta samanaikaisesti myös lisää kuluja.

Vanha viisaus ”varmistu, että saat enemmän tuloja kuin kuluja” kuulostaa helpolta ja varmalta tavalta tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Suunnittelupöydällä ja budjeteissa kustannusrakenne ja tulos näyttävätkin lähes aina hyviltä. 

Useasti budjetit ja todellisuus eroavat kuitenkin toisistaan. Kirjanpidon raportteja, tulosta ja tasetta, tarkastellessa saatat ihmetellä, miksi kannattavuus ei ollutkaan sitä luokkaa kuin olit budjetoinut. 


”Tulossyöppöihin” on hankalampi puuttua jälkikäteen


Yrityksen tulosta syövät piilokulut – virheet, unohdukset, hukkatunnit, päällekkäisyydet, laskutuksen viiveet, työn puutteellinen resursointi ja organisointi – ovat harvoin huomioituna budjetissa. Kirjanpidon raporttien kautta näet valitettavasti vain menneisyyteen ja tilanteiden korjaaminen ei tällöin enää ole mahdollista. 

Mitä jos pystyisitkin kääntämään asetelman päälaelleen? Saisit reaaliaikaisesti tietoa työn tekemisestä, näkisit poikkeamat nopeasti? Pystyisit reagoimaan ja varmistamaan entistä paremman tuoton!  


Reaaliaikaisuus – eliminoi tulosyöpöt!

Vastaus reaaliaikaisen kohdekohtaisen kannattavuuden varmistamiseen löytyy toiminnanohjauksesta. Hyvä järjestelmä on yksinkertainen käyttää. Sen avulla ohjaat ja tehostat valitsemiasi prosesseja. Tiedon syöttäminen ja ohjaaminen oikeille henkilöille tapahtuu nopeasti ja lähes automaattisesti – mobiilisti. Saat faktatietoa työkohteissa käytetystä toteutuneesta työajasta ja kuluista – vertailet niitä nopeasti budjetoituun. Reagoit poikkeamiin ennen kuin niistä muodostuu todellisia tulossyöppöjä. 
”Olettaminen perustuu tiedon puutteeseen. Olettamisen vastakohta on tietää”
Toiminnanohjaus on parhaimmillaan oikean tiedon hankintaa ja sen hyödyntämistä. Mieti mitä etuja seuraa, kun pystyt puuttumaan asioihin reaaliaikaisesti – kohde- ja työkohtaisesti.  


Tehokkaampi tapa toimia 

Perinteisten kirjanpidon raporttien varassa elävät ovat auttamatta jälkijunassa. He saavat tarvitsemansa tiedon myöhässä, eivät pysty hyödyntämän sitä riittävän ajoissa ja tehokkaasti. Huomaatko, että perinteisellä mallilla yritetään vaikuttaa kokonaiskuvan kautta yksittäisiin asioihin.

Huomattavasti tehokkaampaa on puuttua yksittäisiin asioihin ja kuluihin kohdekohtaisesti. Näin vaikutat reaaliaikaisesti yksittäisten tekemisten kautta kokonaisuuteen ja tulokseen.

Liikkuvan työn ohjaus – kohdekohtaisen kannattavuuden seuranta – ennakointi – nopea reagointi ovat keskeisiä ominaisuuksia Toiminnanohjausjärjestelmissä. 

Huipputuloksen varmistat oikean tiedon ja tehokkaiden työkalujen avulla!


Kommentit

  1. Kiitos näistä näkökulmista kannattavuuden lisäämiseksi. Itse olen töissä siivousalalla, ja tuottavuuden lisääminen kiinnostaa meilläkin. Olemme harkinneet jonkinlaista toiminnanohjauspalvelua.

    https://www.atop.fi/ohjelmistot/atop-siivous/toiminnanohjaus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?