AMMATTILAINEN VAI HARRASTELIJA?


Ammattimainen konsultointi ja koulutus
Elämässä voi saavuttaa hyvinkin erilaisia asioita – enemmän ja välillä vähemmän. Tosiasia on kuitenkin se, että saavutukset on harvoin sidottu onneen – tarvitaan siis oikeaa tekemistä suhteessa siihen mitä haluaa saavuttaa. Pelkällä hyvällä onnella ei pötkitä pitkälle!

Tekeminen, sen määrä ja laatu – tekemisen tasot – vaikuttavat tavoitteiden ja päämäärän toteutumiseen. Lisäksi tarvitaan toteuttaja, tekijä, joka haluaa työllään saavuttaa jotakin.

VIISI TEKEMISEN TASOA

Esimerkkinä käytän juoksemista. Voit aivan yhtä hyvin valita jotakin muuta tilalle, kuten myyntimiehen, yrittäjän, leipurin, opiskelijan.

Harrastelija on henkilö, joka omaksi ilokseen käy epäsäännöllisesti lenkillä. Kun on huono ilma, niin hän jättää väliin. Hän ei ole siis kovinkaan tavoitteellinen.

Tavoitteellinen harrastelija lenkkeilee melko säännöllisesti seuraten laadittua ohjelmaa, hän on asettanut itselleen päämäärän – haluan juosta viisi kilometriä yhteen menoon puolen vuoden kuluessa. Hän juoksee lähinnä omaksi huvikseen ja juoksemisen on oltava hauskaa, ei liian kovaa rutistusta.

Ammattimainen harrastaja poikkeaa tavoitteellisesta harrastajasta harjoitusmäärän, laadun ja päämäärän kautta. Hän harjoittelee enemmän ja pitää tinkimättä kiinni juoksu ohjelmastaan – juoksemiselle löytyy aina aikaa. Hän panostaa aikaansa laadukkaiden jalkineiden ja varusteiden hankkimiseen sekä hankkii tietoa juoksemisesta ja ravinnosta alan julkaisuista. Hänen päämääränsä on tarkempi, suurempi ja pitkäjänteisempi kuin harrastelijoilla – haluan osallistua Tukholman maratonille, piirimestaruuskisoihin, Kalevankisoihin.           

Ammattilainen juoksee päämääränään menestyä kilpailuissa. Hänellä on valmentaja, joka huolehtii harjoitusohjelmista ja niiden laadusta ja määrästä. Henkinen valmennus, lihashuolto, rasituksen ja levon suhde, kilpailumatkat ovat myös oleellinen osa ammattilaisen elämää. Ammattilainen joutuu myös miettimään miten rahoittaa urheilun, mistä löytää sponsorit, onko käytävä työssä.

Huippu ammattilainen haluaa olla paras ja voittaa. Hänellä on erittäin voimakas halu ja tahto menestyä. Hän tekee enemmän työtä, harjoittelee enemmän ja laadukkaammin. Hänellä on huippuvalmennus ja systeemi, harjoitusohjelmat eri osa-alueille peruskunnon rakentamisesta huippukunnon ajoittamiseen. Edellisten lisäksi ravinto, lepo, vitamiinit, tekninen tietämys, lihashuolto ovat huippuluokkaa. Huippu-urheilija voi keskittyä urheiluun, koska hänellä talousasiat ovat kunnossa. Huippuammattilainen tekee tekemiset laadukkaasti ja paremmin.

Tavoitteet ja päämäärä, tekemisen määrä ja laatu, toteutus tekevät henkilöstä harrastelijan tai ammattilaisen. Toinen määräävä tekijä on oma asenne. Voit miettiä millä tasolla olet, mihin haluat kehittyä, mitä kehittymiseen vaaditaan, oletko tyytyväinen nykyiseen tasoon vai haluatko edetä?

ASENNE RATKAISEE VIIME METREILLÄ

Voit miettiä ammattilaisuutta yrittäjyyden kannalta. Oma tekemisesi, asenteesi ja tahtosi saavuttaa, toimivat samoin kuin juoksemisessa. 

Sinä yrittäjänä olet kuin urheilija, joka itse päättää oletko harrastelija vai ammattilainen. Ja viime kädessä asenteesi ratkaisee oman menestyksesi tason. Samat lainalaisuudet pätevät eri elämänalueilla, joten mieti kuka, mikä ja missä haluat olla isona.

SEN MITÄ TEET - TEE KUNNOLLA!

Jokaisen ei tarvitse olla huippuammattilainen. Riittää, että teet jotakin, josta pidät. Hampaat irvessä harrastaminen ei johda mihinkään pitkällä juoksulla.

Tekemisen pitää olla hauskaa, jotta saavuttaa hyviä tuloksia. Yrittäjä voi olla tyytyväinen kun harrastelee tehden osa-aikatyötä hankkiakseen lisäansioita. Toiselle ammattimainen yrittäminen on ainut vaihtoehto.

Mitä päätätkin, niin toivon, että tulet onnelliseksi olitpa sitten harrastelija tai ammattilainen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?