INTEGROI EKOLOGISUUS LIIKETOIMINTAAN

Ekologinen liiketoiminta

Tässä blogikirjoituksessa kuvaan ekologisen liiketoiminnan peruselementtejä, jotka jaan kahteen osaan – perinteisiin ja liiketoimintaan liittyviin. 

Jako on hyvin karkea ja perustuu vuonna 2010 teettämääni selvitykseen. Tuolloin alan asiantuntija korosti etupäässä energian ja veden kulutusta, käytettäviä materiaaleja ja syntyvää jätettä. Hän sivusi henkilöstön liikkumista osana tavaroiden logistiikkaa. 

Nyt vuonna 2022 siirtäisin katseeni liiketoimintaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Yrityksen sisäiset ja ulkoiset virtaukset ovat myös energiaa ja vaikuttavat lopputulokseen. Miksi emme siis lähtisi parantamaan niiden sujuvuutta ja säästämään turhaa energian käyttöä varsinaisilla liiketoiminnan alueilla. 

LIIKETOIMINTAPROSESSIEN JÄRKEISTÄMINEN

Ekologisesti tehokkaan liiketoiminnan tavoitteena on korvata ja korjata vanhoja tehottomia työtapoja ja vähentää turhaa tekemistä säästäen yrityksen resursseja ja kustannuksia. 

Henkilöstön ammattitaito ja kyky palvella asiakkaita kasvaa, poikkeamien määrä vähenee. Tämä vaikuttaa suoraan henkilöstön omaan energian kulutukseen. Tavoitteena on, että ympäristöä huomioivat toiminnot tulevat osaksi arkipäivää koko organisaatiossa ja sen sidosryhmissä.

Logistiikka ja liikkuminen

Ekologisessa toimintamallissa turhia ajoja ja liikennettä on pystyttävä karsimaan. Tämä tarkoittaa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen, pakokaasupäästöjen ja melusaasteen vähentämistä. Tehostettu logistiikka tarkoittaa myös ajansäästöä, nopeampaa ja tehokkaampaa toimintaa.

Energian ja veden kulutus

Energia maksaa joka tasolla, joten on erittäin tärkeää vähentää energiantuotantoon tarvittavien resurssien kulutusta. Näin on mahdollista vaikuttaa myös energiatuotannossa syntyvien kasvihuone- ym. ilmastopäästöjen määrään. Tarpeettoman veden kulutuksen vähentäminen pienentää mm. kemikaalien ja päästöjen määrää. 

Käytetyt materiaalit ja syntyvä jäte

Ekologisessa palvelukonseptissa tavoitteena on vähentää sekajätteen määrää ja tehostaa kierrätystä sekä vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja niiden tuottamisessa tarvittavia resursseja. Materiaalien uudelleen käyttäminen sekä pitkäikäisyys ovat tärkeä osa ekologisuutta. 

Edellä mainittujen toimenpiteiden myötä fossiilisten polttoaineiden tarve vähenee, varsinkin kun materiaali voidaan hyödyntää energiana. Lisäksi energiantuotannossa syntyvien ilmapäästöjen määrä vähenee ja energiaintensiivisyys paranee, kun poltetaan puhdasta, oikein lajiteltua jätettä.

JOKAPÄIVÄISTÄ EKOLOGISUUTTA

Pienemmän hiilijalanjäljen ja ekologisen tehokkuuden takaa löytyvät aina henkilöstön ammattitaito, osaaminen, motivaatio ja halu onnistua. Tehokkaat prosessit tukevat ja mahdollistavat. 

Ekologista tehokkuutta lähestytään toimimalla suoraviivaisesti, tekemällä vähemmän turhaa työtä ja käyttämällä vähemmän energiaa – oli kyse sitten henkilön omasta energiasta tai maksetusta luonnonenergiasta.

Ekologinen liiketoiminta on monen asian summa, jota voi siis lähestyä myös liiketoiminnan ja henkilökohtaisen osaamisen ja ammattitaidon kautta. On liian suppeaa ajatella, että ekologisuus on pelkkää veden ja sähkön säästämistä, vaikka tärkeitä tekijöitä nekin ovat. 

Meidän on ymmärrettävä, että ekologisuuden takana olemme me kaikki ihmiset. Pienillä teoilla saavutamme suuria asioita. Panostamalla ihmiseen ja osaamiseen, antamalla oikeaa tietoa, työkaluja voimme olla tehokkaampia - tehdä samassa ajassa enemmän, ja mikä parasta ilman kiirettä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?