VARMISTA KASSAVIRTA, LIKVIDITEETTI, RAHAN RIITTÄVYYS

Suurin osa meistä Suomalaisista pienistä- ja keskisuurista yrityksistä elää nopeasti muuttuvien markkinoiden ja tilanteiden keskellä, jotka synnyttävät epävarmuutta varsinkin talouteen ja maksuvalmiuteen.

Yritystoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi, on tärkeää, että tilanteita osataan ennakoida ja reagointi on nopeaa. Kirjanpidosta saatava tuloslaskelma voi näyttää erittäin hyvältä, mutta kassan tilanne saattaa olla aivan toinen. Ei siis riitä, että tiedät, paljonko tällä hetkellä rahaa on käytössäsi.

”Oikeiden päätöksien tekeminen vaatii kassavirtaennusteen tekemistä pidemmälle ajanjaksolle.

Seuraa siis kassavirran kehittymistä päivittäin tai vähintään viikoittain ja reagoi muutoksiin nopeasti. Yhdistä saamasi tieto osaksi johtamista. Ellei näin toimita, voi yritys päätyä vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

KASSAVIRTA JA RAHOITUSKASSAVIRTA

Kassavirta tarkoittaa todellista rahaa, joka liikkuu tilille tai tililtä, kun asiakkaasi maksavat laskuja tai  itse maksat omia laskujasi. Kassavirran tulojen ja kulujen erotuksesta muodostuu likviditeetti eli maksuvalmius, jonka pitäisi olla yrityksen päätöksenteon tärkein tukipilari.

Kassavirta sisältää operatiivisen kassavirran, joka liittyy liiketoiminnan tuottamaan, päivittäiseen rahaliikenteeseen. Näitä ovat laskutus ja asiakkailta saatavat tulot sekä yrityksesi kulut – lyhyesti sanottuna yrityksen liiketoimintaan liittyvä ja siitä syntyvä rahaliikenne. Rahoituskassavirta puolestaan sisältää kaiken yrityksen käytössä olevan rahan, operatiivisen kassavirran ja sijoitukset, lainat, pankkilainat sekä kaiken kulurakenteen.

SE, MITÄ TEET VAIKUTTAA KASSAVIRTAAN

Liiketoiminnan tavoite on tuottaa enemmän kuin kuluttaa. Tämä kuulostaa helpolta, mutta on silti monen ongelman alku ja juuri. Rahavirrat nimittäin muodostuvat tekemisestä – suunnittelusta, markkinoinnista, myynnistä, tuotannosta, asiakaspalvelusta, johtamisesta – joilla kaikilla on oma hintalappunsa.

Useissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä ongelmana onkin, että

A.     Oikeita tekemisiä ei tehdä riittävästi tai tehokkaasti, jolloin kulut ylittävät tulot

B.      Kassavirtaa ei seurata. Osto- ja hankintapäätöksiä tehdään ilman tulevaisuuden ennusteita

Vanha sanonta – ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot – pitää tässäkin yhteydessä paikkaansa. Silloin kun menot ovat riittävän pienet suhteessa tuloihin, on talous vakaalla pohjalla. Tee siis oikeita asioita, ole tehokas ja tuottava, pidä kulurakenne pienenä. Vältä tekemästä sitoumuksia, joilla on pitkä vaikutus tulevaisuuteen. Tätä kutsumme kassan kautta johtamiseksi.

SEURAA JA VALVO- REAGOI NOPEASTI

Tehokas tapa vaikuttaa tulokseen on seurata kassavirran kehittymistä ja reagoida. Tee siis kassabudjetti, johon kokoat käytettävissä olevan rahan, kaikki tiedossasi olevat tulot ja kaupat, tulevan laskutuksen, kulut ja menot, laskut – mitä, missä ja milloin periaatteella.

Kassavirtaennuste kertoo sinulle, paljonko rahaa on vielä tulossa ja paljonko laskuja erääntyy. Näet konkreettisesti, paljonko rahaa on todellisuudessa käytettävissä.

PERUSTA HANKINNAT JA PÄÄTÖKSET TODELLISEEN KASSAVIRTAAN

Jokaisen päätöksen tulee perustua todelliseen tietoon yrityksen taloustilanteesta. Jos rahaa on riittävästi, voit palkata henkilökuntaa, ostaa uuden auton, maksaa kaikki laskut ajalleen. Toisaalta, jos rahaa on vähän ja kassaennuste näyttää tulevaisuudenkin osalta heikolta, niin älä tee mitään uusia sitoumuksia. Hoida ensin kaikki vanhat rästit pois ja panosta markkinointiin ja myyntiin, karsi turhat kulut, keskity siihen, mikä tuo yritykselle lisää rahaa kassaan.

TAVOITTEENA ERITTÄIN POSITIIVINEN KASSAVIRTA

Seuraa operatiivista kassavirtaa säännöllisesti. Jos kassavirta on negatiivinen, niin puutu asiaan heti. Kassavirtaan voit itse vaikuttaa monilla eri tavoin. Osa auttaa heti, osa pidemmällä aikavälillä.

Johda kassavirran avulla. Perusta päätöksesi todelliseen taloustilanteeseen. Nuku yösi rauhassa ja nauti kannattavan yritystoiminnan tuomista positiivisista asioista.

Haluatko lisää tietoa, miten kehittää yritystoiminnan kannattavuutta? 

https://businezzone.mailchimpsites.com/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?