ONKO PAKKO PÄÄTTÄÄ?


Edellisessä blogikirjoituksessa pohdin vapautta, vastuuta ja vaikutusta motivaatioon. Nyt aiheena on päätöksen tekeminen.

Oletko ajatellut, että teet vuorokaudessa valtavan määrän päätöksiä, oli kyse sitten työstä tai vapaa ajasta. Päätät mitä syöt, mihin aikaan heräät, ketä tapaat, mitä ohjelmaa katsot TV:stä, milloin menet nukkumaan. Työssäsi teet päätöksiä aikataulujen ja tapaamisten suhteen, suunnittelet päivittäisiä TO DO listoja, joita toteutat. Huomaatko, takana on aina päätös – mitä, missä, milloin, miten.

Päätöksiä on ”pieniä ja suuria”, joilla kaikilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Asetat päämäärän, tavoitteen – päätät, että haluat olla taloudellisesti riippumaton viiden vuoden kuluessa tai etenet seuraavan kahden vuoden aikana myyntipäälliköksi, opiskelet uuden ammatin, ryhdyt yrittäjäksi.

Huomaatko, toimintaa edeltää aina päätös – "haluan mennä tänään perheen kanssa syömään ravintolaan kunnon pihvin, teen lumityöt heti aamulla, kun herään".

TIETOISESTI VAI TIEDOSTAMATTA

Teemme päivittäin siis suuren määrän päätöksiä, joita emme useasti koe edes päätöksiksi. Moni asia tapahtuu ”automaattisesti”, sen suurempia ajattelematta, kuten haen kahvia, ostan jäätelöä, soitan asiakkaalle.

Päätät asioista sitten ”automaattisesti ajattelematta” tai tietoisesti, niin päätöksesi ohjaavat joka tapauksessa toimintaasi. Voisi ajatella, että elämämme rakentuukin pienistä yksittäisistä päätöksistä, joita teemme tietoisesti tai tiedostamatta.

Tässä vaiheessa kirjoitusta haluan tehdä kysymyksen. Onko lopputuloksen kannalta parempi tehdä päätöksiä tietoisesti vai tiedostamatta? Uskaltaisin väittää, että tietoisen päätöksen tekeminen johtaa parempaan ja haluttuun lopputulokseen.

VAIKEUS PÄÄTTÄÄ

Mutta, miksi välillä on vaikea päättää tai emme uskalla tehdä päätöksiä. Pelkäämmekö kantaa vastuun päätöksen toteutumisesta? Mitä, jos epäonnistun? Mitä muut ajattelevat sitten minusta? Olisiko parempi, että en päätä mitään? Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan. Luotan siihen, että asiat hoituvat.

Päätösten tekemistä ei kannata pelätä. Älä ajattele, että et ehkä onnistu. Älä rajoita itseäsi. Tee tietoinen päätös, hanki tarvittava tieto ja apu, aikatauluta ja ryhdy tekemään. Päätösten tekeminen on nimittäin uskallusta ja sitoutumista, askelia kohti haluamaasi. Tulet yllättymään tietoisen päätöksen voimasta.

Elämässä yleensä, kuten työelämässä rohkaisen tekemään päätöksiä. Vaikka päätös olisi väärä, niin sen voi aina korjata, mutta jos ei päätä mitään, niin silloin ei ole ehkäpä korjattavaa. Useasti, kun emme tee päätöksiä, niin olemme ”kohtalon ja sattuman” vietävissä. Välillä onnistaa – välillä ei!

"Mitä, jos henkilö päättää enemmän tietoisesti, suunnittelee tekemiset ja ryhtyy tekemään – niin onko silloin mahdollista saavuttaa todennäköisemmin ja nopeammin asettamansa päämäärä ja tavoitteet?"

Mieti asiaa – tee päätös, jota kohti haluat kulkea!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?