VAPAUS


Mitä vapaus tarkoittaa?
 

Itselleni vapaus on oikeutta ajatella, puhua, päättää asioista, tehdä, kuten katsoo oikeaksi. Vapauteen liittyy siis oikean ja väärän ymmärtäminen.

”Todellista vapautta on tehdä asioita, joista on hyötyä myös muille”.

 


https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/freedom määrittelee sanan vapaus seuraavasti.

The condition or right of being able or allowed to do, say, think, etc. whatever you want to, without being controlled or limited. Vapaasti käännettynä; ehto tai oikeus saada tai sallia, tehdä, sanoa, ajatella jne. mitä haluat, ilman valvontaa tai rajoituksia.

Itse lisäisin vapauteen sanan vastuun. Voiko ihminen olla vapaa, jos hän toimii vastuuttomasti muita kohtaan, tuoden heille esteitä ja rajoituksia?

”Vapaus” ilman oikeaa ja väärää alkaa jossakin vaiheessa rajoittamaan. Todellinen vapaus sisältääkin vastuun omista teoista ja toiminnasta sekä muiden huomioimisen.

VAPAUS MOTIVOI

Moni ryhtyy yrittäjäksi, jotta voi päättää itsenäisesti omista ja yrityksen asioista. Vapaus valita työnsä, asiakkaat, aikataulut, milloin pitää lomansa, mihin suuntaan vie yritystään, kouluttaako henkilöstöään - motivoivat.

Elämässä vapaus tarkoittaa oikeutta valita, mitä tekee, mitä syö, harrastaa, kenen kanssa viettää aikaansa, mihin perheen kanssa lähtee lomalle, käyttääkö työmatkoihin omaa autoa vai julkisia, vaihtaako työpaikkaa. Kyse on siis hyvinkin arkipäiväisistä asioista, luontaisesta tarpeesta olla yksilö, oma itsemme.

JOS VAPAUTTA RAJOITTAA

Vapautta rajoittavat monet tekijät. Henkilöllä itsellään voi olla pelkoja ja esteitä omassa mielessään, jotka estävät tekemästä ja elämästä vapaasti. 

Myös yhteiskunta ja sen säännöt voidaan kokea rajoittaviksi. Ympärillä olevat ihmiset, lähipiiri saattavat estää toimimasta. Et enää uskalla tehdä päätöksiä, koska riskit ovat mielestäsi liian suuria tai pelkäät, mitä muut ajattelevat tai sanovat. Näin muutumme itse rajoittajaksi jopa huomaamattamme. 

Vapauden merkityksen ymmärtää parhaiten silloin, kun vapautta rajoitetaan tai sen menettää.

Kun yrittäjä ei voi enää päättää itsenäisesti yrityksensä asioista tai henkilö omaan elämäänsä liittyvistä, niin olemme joutuneet alueelle, jossa on epämukavaa olla. Mitä, jos et voisi mennä vapaasti kauppaan, harrastaa, matkustaa, tavata ystäviäsi, mennä konsertteihin tai urheilutapahtumiin, päättää asutko vuokralla vai ostatko asunnon?

Yrittäjille vapauden rajoittaminen tarkoittaa, että ei saisi päättää itsenäisesti asioistaan. Hintataso olisi säädelty lailla. Kirjanpitäjä kertoisi paljonko palkkaa voi nostaa. Valtiovalta antaisi luvan, kenelle saat myydä tuotteitasi. Et voisi mainostaa toimintaasi. Silti kantaisit henkilökohtaisesti täyden vastuun, että pystyt hoitamaan velvoitteesi ja maksamaan verosi.

SEURAUKSET OVAT VAKAVIA

Lähtökohtaisesti olemme kaikki vapaita ”sieluja”, mutta rajoittamalla oikeuksia oikeustajumme vastaisesti, aiheutuu siitä vakavia seurauksia.

Hyväksymällä väärän oikeaksi, vaikka sisimmässään tietää, että näin ei ole, heijastuu se tekemisiin ja elämän laatuun. Sitä passivoituu, menettää uskonsa, muuttuu välinpitämättömäksi, menettää motivaationsa, jopa sairastuu.

Yrittäjälle edellä mainittu on suuri uhka. Ajatukset nimittäin siirtyvät tekemiseen, "niin hyvässä kuin pahassa". Kun usko heikkenee, jaksaminen ja motivaatio vähenevät, niin vapauskaan ei ole enää todellista. Rajoituksilla, kun ei ole ainoastaan merkitystä meihin yksilönä, vaan vaikutukset heijastuvat kauttamme laajasti yhteiskuntaan.

PÄÄTÄT ITSE AJATUKSISTASI

Hyväksymällä hiljaisuudessa itseäsi rajoittavia tekijöitä, odottamalla muiden ratkaisuja – alistut johonkin sellaiseen, jota et itse halua. Passivoituminen heijastuu nimittäin vääjäämättä sinuun. Muistathan, että jokaisella teolla ja tekemättömyydellä on vaikutusta tulevaisuuteen.

Hyvä uutinen on, että sinulla on aina itsemääräämisoikeus omiin ajatuksiisi. Ja ajatuksistasi kumpuavat teot. Älä siis anna periksi passiivisuudelle ja näe ratkaisuja mahdottomina.

Ratkaisu on lähempänä, kuin ajatteletkaan, koska kaiken takana olet viimekädessä sinä itse!

Usko siis siihen, mitä näet omin silmin!'

https://businezzone.mailchimpsites.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?