EI KURJUUTTA KUMMEMPAA


Ajatuksia yrittäjyydestä ja sen äärimmäisestä riskistä – konkurssista, josta lähes jokainen yrittäjä on matkansa varrella nähnyt esimerkkejä, joko omakohtaisia tai muiden. Kokemuksena edellä mainittu ei koskaan 
ole mukava.

Oletko ajatellut, mitkä ovat suorat ja välilliset seuraukset, kun yritys menee konkurssiin?

Seuraukset ulottuvat pitkälle. Yrityksen mukana kaatuu usein itse yrittäjä. Samassa rytäkässä perheen toimeentulo. Työntekijät menettävät työpaikkansa. Valtio menettää veronmaksajia, pankit lainanmaksajia. Yrittäjältä menee maine, usko ja luottamus tulevaisuuteen – monen päänuppi sekoaa, kun valoa tunnelin päässä ei ole näkyvissä. Syyllisyys epäonnistumisesta painaa.

KONKURSSIN KOVA HINTA

Talouden alamäki, yritysten konkurssit, toiminnan alasajot tai liiketoiminnan kasvun pysähtyminen ja lasku, heijastuvat yksittäisten, surullisten ihmiskohtaloiden ja lähipiirin lisäksi myös laajasti yhteiskuntaan. Mielenterveysongelmat kasvavat, usko yrittämiseen hiipuu myös niillä, jotka ehkäpä harkitsevat ryhtymistä yrittäjäksi.

Mitä huonommin yrityksillä taloudellisesti menee, sitä suurempia ovat vaikutukset pitkällä aikajänteellä – työttömyys kasvaa, veronmaksukyky heikkenee.

KETJUREAKTIO

Yrittäjä ottaa epäonnistumisen, kuten konkurssin erittäin raskaasti. Konkurssi on vaativa ja henkisesti raskas prosessi. Harva siihen haluaa joutua tietoisesti. On nimittäin niin, kun jää velkaa valtiolle, verottajalle ja vakuutusyhtiöille, sitä menettää omaisuutensa ja joutuu vuosikausien ajaksi velkavankeuteen. Luottotiedot menevät ja saa leiman otsaansa pitkäksi aikaa. Yhteistyökumppaneille, alihankkijoille ja sidosryhmille aiheutuu ongelmia luottotappioiden muodossa, jotka myös painavat päälle.

Tiedän monia, jotka eivät enää uudelleen uskalla yrittää, töitä ei saa ja velat (korot) kasvavat. On jokunen saanut tuomionkin hallitusvastuun laiminlyönnistä, vaikka ei varsinaisesti ole mitään yhteiskunnalta varastanutkaan.

YRITTÄJÄN VASTUU

Yrittäjän vastuu loppuu usein siihen, kun lappu laitetaan luukulle ja taloudelliset sekä henkiset paineet kasaantuvat. Yhteiskunnan paine tuntuu kovalta. Epäonnistumisen tuomat menetykset passivoittavat ja usko tulevaisuuteen hiipuu. Lopputuloksena entiset yrittäjät jäävät työttömäksi ja antavat periksi. Alkoholi ja muut päihteet astuvat kuvaan mukaan.

TARVITAANKO UUSIA YRITTÄJIÄ?

Suomessa on lähes 500.000 osakeyhtiötä ja yksityistä elinkeinoharjoittajaa, jotka työllistävät ja maksavat melkoisesti veroja. Panostamalla yritysten kykyyn työllistää, voitaisiin luoda merkittävästi uusia työpaikkoja.

Yritysten lukumäärät kaupparekisterissä – PRH: 3.1.2022   

  • Osakeyhtiö                                                         262 380            
  • Yksityinen elinkeinonharjoittaja                        237 564

https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystenlkm/lkm.html

Vastaavasti, jos verotulot vähenevät niin, kuka maksaa yhteiskunnan kulut? Velkarahakin on jossakin vaiheessa maksettava takaisin. On myös tingittävä koulutuksesta, vanhusten hoidosta – bensan hinta nousee, asuminen kallistuu. Mitä seuraavaksi?

Mielestäni yrittäjillä on erittäin tärkeä rooli yhteiskunnassamme. Tarvitsemme lisää yrittäjiä pitämään rakenteita pystyssä. 

VOIMAVARASTA HYLKIÖKSI VAI PÄINVASTOIN?

KYSYMYS: Onko meillä varaa menettää henkistä pääomaa ja osaamista, joka vuosia työllisti ja maksoi veroja, jota ihailtiin ja kunnioitettiin?

Mielestäni ei! Mitä, jos kannustaisimme yrittämään uudelleen sen sijaan, että etsimme syyllisiä!

Meillä ”epäonnistuneilla” yrittäjillä on valtavasti annettavaa. Useimmat ovat oppineet vaikeuksien kautta ja voisivat siirtää tuon tiedon ja kokemuksen eteenpäin, jotta muiden ei tarvitse käydä samoja painajaisia läpi ja menettää pahimmassa tapauksessa liian paljon.

Voisimmeko antaa uuden mahdollisuuden ja auttaa epäonnistunutta yrittäjää pääsemään uudelleen jaloilleen?

Mitä, jos ottaisimme mallia amerikkalaisesta yhteiskunnasta, jossa konkurssin tehneelle yrittäjälle annetaan uusi mahdollisuus. Olen kuullut sanonnan, että vasta konkurssin tehnyttä, voidaan kutsua todelliseksi yrittäjäksi. Selviytymistarinoista pidetään!

Yhteiskunta mahdollistaa – ei syyllistä ja rankaise?

https://businezzone.mailchimpsites.com/

Ps. Yrittäjän ongelmat johtuvat myös yrittäjästä itsestään. Aikaa menee itse työn tekemiseen ja tulipalojen sammuttamiseen, jolloin varsinainen kehittäminen jää vähemmälle. Liiketoimintaosaaminen tarvitsisi päivitystä, markkinointi, myynti, johtaminen ja henkilöstöhallinta toimivia työkaluja. Onko yrittäjä liian yksin haasteineen, eikä osaa etsiä apua ja tukea? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?