ITSENÄISYYS (nro 1.)


Itsenäisyys on ansaittu. Suurin kiitos kuuluu vanhemmille ja isovanhemmille, jotka taistelivat vapautemme puolesta. Isänmaallisuus, rakkaus maatamme kohtaan mahdollistivat sotakorvausten maksamisen ja yhteiskunnan uudelleen rakentamisen sodan tuhojen jälkeen. Itsenäisyydestä kumpusivat yhteisöllisyys, solidaarisuus ja inhimillisyys yli puoluerajojen.

Isänmaallisuus on perusta, identiteetti, jolle hyvinvointimme rakentuu. Pitäkäämme siitä kiinni kynsin ja hampain.


Miten määritellä itsenäisyys?

Löysin sanalle ”independence” toimivan määritelmän https://www.etymonline.com/word/independence.

Sanan alkuperästä löytyy merkintöjä 1600 luvulta, jolloin itsenäisyys tarkoitti "tosiasia, että ei ole riippuvainen muista, omavaraisuus ja itsehallinto". Vuodelta 1610: "ei riippuvainen kenestäkään muusta". 1670-luvulta lähtien "henkilöksi, joka toimii oman tahtonsa mukaan". Vuodelta 1790 "puolueeton, ettei ulkopuolinen vaikutus vaikuta siihen". 1808 erityisessä merkityksessä "henkilöksi, joka ei toimi osana poliittista puoluetta".

Wikipediasta löysin https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsen%C3%A4isyys määritelmän: Itsenäisyys eli suvereniteetti tarkoittaa valtiolle, organisaatiolle tai hallitukselle samaa kuin itsemääräämisoikeus, kun toinen vaihtoehto on olla jonkin muun hallittavana. Itsenäisyyden saavuttaminen edellyttää joskus väkivaltaista irrottautumista. Itsenäisyydellä voi olla eri asteita, jolloin osa asioista on omassa päätäntävallassa, kun taas joissakin asioissa joudutaan noudattamaan jonkun muun sanelemia tai yhdessä laadittuja ehtoja.

Itsenäisyys tarkoittaa kehityspsykologiassa ”riippumattomuutta toisten ihmisten huolenpidosta ja valmiutta päättää itse omista asioista”. https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsen%C3%A4isyys_(psykologia)

Lyhyesti sanottuna, kyse on itsenäisestä henkilöstä tai itsenäisestä yrityksestä, valtiosta, joka päättää itsenäisesti asioistaan.


Vapautta on oikeus käyttää järkeään

Voisi ajatella, että itsenäinen kansakunta rakentuu itsenäisistä ihmisistä ja vapaudesta tehdä päätöksiä myös yksilötasolla. Itsenäisessä maassa on sananvapaus ja oikeus päättää elämäänsä liittyvistä asioista.

Käytännössä voit perustuslain puitteissa kirjoittaa ja sanoa mielipiteesi, olla eri tai samaa mieltä. Mikä tärkeintä, sinun tulee voida luottaa itsenäisen valtion sanaan, perusoikeuksiin, jotka määrittelevät hyväksytyt rajat.

Itsenäinen ihminen perustaa mielestäni näkemyksensä myös järkeen, ei pelkkään tunteeseen. Hän on  sisäisesti itsenäinen. Hän ei niele pureskelematta. Jos hän kyseenalaistaa, hän selvittää ensin taustat ja sen jälkeen tekee johtopäätöksensä. Hän näkee väärän vääräksi, sanoi kuka, mitä tahansa. Hän ei kulje sokeasti ja ajattelematta laput silmillään. Hän selvittää ja punnitsee tosiasiat. Hän ei seuraa yleistä mielipidettä, jos hänen näkemyksensä perustellusti ja analyyttisesti poikkeavat niistä. Hän on valmis muuttamaan tarvittaessa omia näkemyksiään. Tätä kutsutaan myös vapaudeksi olla rohkeasti oma itsensä. 


Itsenäisyys ja vapaus ovat tärkeitä asioita myös yrittäjille. Seuraavassa  blogikirjoituksessa ITSENÄISYYS ON VOIMAA (nro 2.) jatkan tämän ajankohtaisen ja elintärkeän aiheen parissa ja pohdin mm. vapautta, yrittäjyyttä, yhteistyön voimaa sekä voiko itsenäisessä valtiossa olla kansalaisia, jotka eivät olekaan itsenäisiä. 

https://businezzone.mailchimp.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?