KOMMUNIKAATIO


Olen useasti pohtinut kommunikaatiota ja sen merkitystä yritystoiminnan kannalta.  Aihe on erittäin laaja, mutta yritän pitää tämän blogikirjoituksen lyhyenä, vaikka vaikeaa se on. Olisi niin paljon sanottavaa. Ensin kuitenkin lyhyesti sanan alkuperästä.


Löysin kommunikaatio-sanan alkuperästä ainakin itselleni ymmärrettävän määritelmän, josta seuraavassa vapaa käännös.

”Communis ja communicare ovat kaksi latinankielistä sanaa, jotka liittyvät viestintä sanaan. Communis on substantiivi, joka tarkoittaa yhteistä, yhteisöllisyyttä tai jakamista. Vastaavasti communicare on verbi, joka tarkoittaa "tehdä jotain yhteistä".

http://nepalicommunication.blogspot.com/2011/01/origin-of-word.html


KOMMUNIKAATIO MAHDOLLISTAA

Sanan alkuperäinen merkitys on todennäköisesti tarkoittanut, että ihmisillä on jotakin yhteistä toisilleen, jotakin jota jakaa, jotakin josta kertoa tai antaa. Kommunikaatio sitoo ihmisiä yhteen ja syntyy yhteisö. Siellä, missä ei ole kommunikaatiota, ei voi olla yhteisöä.

Sain yllä olevasta määritelmästä ajatuksen, joka sopii hyvin omaan maailmankuvaani. Kommunikaatio liittyy kaikkeen - elämään. Se on yhdistävä tekijä, joka saa asiat toimimaan.

Perustelen seuraavassa kysymyksen kautta, miksi päädyin kyseiseen ajatukseen.

Mieti millaista elämä olisi ilman kommunikaatiota?

Mitä, jos emme puhuisi. Mitä, jos meillä ei olisi, mitä jakaa, emme puhuisi tai kuuntelisi. Mikä olisi silloin se yhdistävä tekijä, joka pitäisi ihmiset kiinni toisissaan. Syntyisikö elinvoimaisia yhteisöjä ja yhteiskuntia?


YHDISTÄVÄ JA YLLÄPITÄVÄ

Mielestäni kommunikaatio on luonnollinen, yhdistävä ja ylläpitävä "työkalu", jonka avulla pystyy ratkaisemaan lähes kaiken. Kommunikaatio on ehkäpä tärkein elämää ylläpitävä voima, joka palkitsee käyttäjänsä.

Ajattele, millaista olisi työpaikassa, jossa ei perehdytettäisi, et tietäisi, mitä sinun tulee seuraavaksi tehdä. Asiakkaiden toiveet katoaisivat. Palkat maksamatta. Riitatilanteet ratkaisematta. Ongelmat jäisivät avoimiksi. Viestit päätyivät väärille henkilöille. Kysymyksiin ei vastattaisi. Listaa voi jatkaa lähes loputtomiin.

Huomaatko, mitä huono kommunikaatio tai sen puuttuminen saavat aikaan. Hämmennystä, sekasortoa, huonoja tuloksia, väärinymmärryksiä, turhaa työtä, huonoja tuloksia, jotka heijastuvat työntekijöiden motivaation kautta yrityksen tulokseen ja liiketoiminnan jatkuvuuteen.

Ja päinvastoin ajateltuna, yritykset, jotka panostavat kommunikaatioon menestyvät, henkilöstö viihtyy, asiakkaat ovat tyytyväisiä, yritys kukoistaa.

Kommunikaatio on monen asian alku ja loppu. Riidat ja jopa sodat alkavat puuttuvasta kommunikaatiosta tai ongelmista, jotka olisi voitu alkuvaiheessa ratkaista. Oikein käytettynä kommunikaatio on ratkaisu lähes kaikkeen.


KOMMUNIKAATION VOIMA

Tällä kirjoituksella en halua viestiä ja väittää, että yritykset kommunikoivat huonosti. Haluan vain tuoda esille, että kommunikaatiota on syytä tarkastella jopa kriittisestikin ja pyrkiä löytämään tilanteita, joita kehittää. Meillä kaikilla kehitettävää varmasti löytyy.

Olen varma, että kommunikaatio on nopein tie vaikuttaa yrityksen toimintaa, kunhan tuntee siihen liittyviä lainalaisuuksia. Helpoin tie se ei ole, mutta mitään muuta yhtä tehokasta en ole vielä keksinyt.

Hyvällä kommunikaatiolla tehdään ihmeitä!


https://businezzone.mailchimpsites.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?