TEHOKKUUS – VAATIMUS PAREMMASTA


Liike-elämässä tehokkuus, tehokkaasti, tehokkaammin sanoja toistetaan lähes kyllästymiseen saakka.
Olen huomannut työssäni, että tämä, jos mikä on heikentänyt ja muuttanut kyseisten sanojen merkitystä, jopa asennoitumistamme niihin.

”Olen väsynyt vaatimuksiin olla tehokkaampi ja tuottaa enemmän, varsinkin kun en saa todellista tietoa ja työkaluja, miten voisin olla oikeasti tehokkaampi”.

Nykymaailmassa tehokkuutta halutaan lisää lähes kaikessa. On soitettava enemmän, tehtävä lisää tarjouksia, palveltava asiakkaita, kasvatettava liikevaihtoa ja tehtävä parempaa tulosta. Vapaa- ajallakin on suoritettava enemmän.

Ovatko vaatimukset aina oikeudenmukaisia ja reilua?

Tehokkuus koetaankin nykyisin jopa kirosanaksi, koska odotusten ja vaatimusten toteuttamiseen ei ole todellisia ratkaisuja ja työkaluja tarjolla.

 

ALKUPERÄ JA MÄÄRITELMÄ

Henkilökohtaisesti olen vähentänyt tehokkuus sanan käyttöä. Ja jos käytän sitä, niin kerron aluksi, mitä sana oikeasti tarkoittaa.

Sana tehokas, englanniksi efficient, on määritelty (v. 1590) voimaksi saada jotakin päätökseen; tehokas voima; tehokkuus; vaikutus. Merkintöjä sanan käytöstä löytyy 1400 luvun lopulta (Old French); tehdä, tuottaa välitön vaikutus, aktiivinen, tehokas. Sanan alkuperä: https://www.etymonline.com/word/efficient

Saavuttaa (järjestelmä tai kone) maksimaalinen tuottavuus pienemmällä mahdollisella ponnistuksella tai kuluilla. Henkilö, joka työskentelee hyvin organisoidusti ja pätevästi. Sanan määritelmä; Oxford Languages

 

HYVÄKSYTTÄVÄ TEHOKKUUS

Urheilussa, kuten jääkiekossa tehokkuus on hyväksyttävää. On luisteltava nopeammin, syötettävä oikea aikaisesti, lauottava enemmän ja tarkemmin, hyödynnettävä maalipaikat tehokkaammin, voitettava enemmän pelejä.

”Nälkä kasvaa syödessä, varsinkin kun tekeminen perustuu omaan motivaatioon ja vapaaehtoisuuteen. Pakotettuna hyviä tuloksia harvoin saavuttaa”. 

Työelämässä tehokkuus ja suorituskyvyn kasvattaminen tarkoittavat, että työ on tehtävä lyhemmässä ajassa, on tehtävä enemmän, paikattava sairaslomia, säästettävä – seurauksena lisää kiirettä ja painetta, vaikeus keskittyä omaan tekemiseen ja työhön.

Näin kiireen ja paineen keskellä syntyy väärä kuva tehokkuudesta.

”Älkää painostako ja hiostako - kiirettä on jo nytkin tarpeeksi ja vieläkö pitäisi tehdä lisää ja nopeammin”.

Tehostaminen ja tehokkuus koetaan sananhelinäksi, syntyy kapinahenkeä, sisäistä vastarintaa vaatimuksia ja odotuksia kohtaan – näin varsinkin silloin, kun ei ole riittävästi tietoa, osaamista ja käytännön työkaluja annettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Seuraavassa blogikirjoituksessa pohdin, miten tehokkuudesta syntyy positiivinen voima.

https://businezzone.mailchimpsites.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?