TEHOKUUS SYNTYY OSAAMISESTA


Edellisessä blogikirjoituksessa kirjoitin tehokkuudesta, sen historiasta ja määritelmästä sekä miksi tehokkuus koetaan jopa kirosanaksi.

Työmaailmassa tehokkuus ja suorituskyvyn kasvattaminen saavat välillä negatiivisen merkityksen. Työ on tehtävä lyhemmässä ajassa, on tehtävä enemmän, paikattava sairaslomia, säästettävä – seurauksena lisää kiirettä ja painetta, vaikeus keskittyä omaan tekemiseen ja työhön.

Seuraavassa lisää pohdintaa tehokkuudesta.

 

RATKAISUNA OSAAMINEN

Vääränlainen tehokkuusajattelu, jossa kiire ja paine kasvavat, perustuu liian usein siihen, että vaatimusten kasvaessa toimintaa ei muuteta ja kehitetä. Jatketaan samaan malliin pyrkimyksenä ottaa enemmän irti vaikkapa henkilöstön selkänahasta.

Edellä mainittu on lyhytnäköistä ja johtaa pitkällä juoksulla tilanteeseen, jossa ei ole voittajia.

Ennen "vaatimustason" kasvattamista, panostaisin osaamiseen ja kehittäisin toimintamalleja, joilla on realistista saavuttaa haluttua muutosta. Siirtämällä huomion kehitykseen, koulutukseen ja perehdytykseen, saavutetaan pitkällä aikajänteellä aivan erilaista tulosta kuin ”väärällä” tehokkuusajattelulla.

 

OPI POIS VANHASTA - OPTIMOI

Hyvänä esimerkkinä toimii urheilu, varsinkin huippu-urheilu, josta meillä kaikilla olisi jossakin määrin opittavaa, vaikka emme ammattilaisiksi tähtäisikään.

Esimerkkinä jääkiekkoilijat korkeammalla tasolla harjoittelevat kahdesti päivittäin, jolloin harjoitustunteja kertyy kymmeniä viikossa. Itse peli kestää 3 x 20 minuuttia. Liike-elämässä harjoittelu ja valmentautuminen jäävät vähemmälle. Joudumme liian usein pelikentälle ilman säännöllistä treeniä ja harjoittelua.

”Jos harjoittelisimme edes murtosan siitä, mitä jääkiekkoilijat, niin olisimme huippuja työssämme”.

Ainut tuntemani keino, oppia pois vanhasta, on harjoittelu hyvässä valmennuksessa. Myyjä voi harjoitella myyntitekniikkaa, asiakaspalvelija palvelua ja kommunikointia. Jokainen menestyvä yritys on siirtynyt pois olettamuksesta, kyllä me kaikki jo osataan.

Oletko koskaan ajatellut, miksi maailman huipulla olevat tennispelaajat harjoittelevat edelleen peruslyöntejä.

 

TEHOKKUUDEN MITTAAMINEN

Tehokkuutta voi ja pitääkin mitata, jotta löytää tuottavimman tavan toimia. Kyse on optimoinnista, jossa prosessit ja työtavat tehostuvat – säästetään aikaa ja kiire vähenee. Toisin sanoen lyhyemmässä ajassa saavutetaan enemmän - mahdollisimman suuri tuotos/tulos käytössä olevilla voimavaroilla ja teknologialla. Kyse on työhön käytetystä ajasta suhteessa saavutettuun lopputulokseen.

Tästä näet paljon esimerkkejä ympärilläsi. Rakenteita ja turhia vaiheita karsitaan, toimintaa ohjataan suoremmin asiakasrajapintaan. Menetelmiä muutetaan ja helpotetaan, jotta vähemmällä panostuksella saavutetaan enemmän, pienemmällä resurssilla saavutetaan sama tai parempi lopputulos.

Voit lähestyä tuottavuutta myös matemaattisen kaavan avulla, josta kerron lisää seuraavassa blogikirjoituksessa.

 

https://businezzone.mailchimpsites.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?