MITEN TEHDÄ PAREMPI PÄÄTÖS?


Päätöksenteossa tukeudutaan liian usein tunteeseen - ilman, että arvioidaan ja analysoidaan tekijöitä, jotka puhuvat päätöksen puolesta tai vastaan. Useasti kuuleekin sanottavan epäonnistumisiin ja huonoihin valintoihin liittyen, että ei ollut onni myötä, kohtalo puuttui peliin tai se oli sattuman sanelemaa.

Antaako karman ohjata vai ohjaatko itse karmaa? Tapahtuuko siis tahtosi?


"Karman laki on syyn ja seurauksen, täyden oikeudenmukaisuuden laki, jossa hyvistä teoista seuraa hyvää ja huonoista huonoja”.


EPÄILYS VAI VARMUUS

Teenkö oikein vai väärin? Silloin, kun henkilö ei osaa tai pysty tekemään päätöstä, hän itseasiassa pitkittää ja estää asioiden virtaamista kohti haluttua päämäärää. Päättämättömyys jarruttaa tällöin esimerkiksi projektin tai prosessin etenemistä, yksilön tai organisaation kehitystä.

Miettiminen on joissakin tapauksissa hyvä asia, mutta liian pitkään ei kannata pohtia, mitä valitsee ja tekee.

Mikä on hyvin, mikä huonosti? Mitä tuloksia on saavutettu tai voidaan saavuttaa? Plussat ja miinukset?

Itse lähestyisin asiaa analyyttisesti ja vertaisin eri asioita ja osatekijöitä toisiinsa.

 

SELVITÄ, ANALYSOI JA ARVIOI TULOKSET

Tavoitteena on avata ja selvittää tilanne, joka aiheuttaa valinnan vaikeutta tai päätöksen tekeminen ei onnistu.

”En tiennyt kumman laitteista hankin. Selvitin molempien hyvät ja huonot ominaisuudet. Huomasin, että toinen vaihtoehto oli nopeampi ja laatu parempaa, joten päädyin siihen”.

Mikäli asiaan kytkeytyy henkilö tai henkilöitä, selvitä heidän toimintansa ja tulokset. Katso vain todellisia faktoja, älä kuuntele ja ota vastaan huhupuheita ja ennakkoluuloja. Selvitä siis, mitä henkilö tai ryhmä on saanut aikaan, mitkä olivat tulokset. Päätä sitten tuloksiin perustuen, miten toimit ja mitä teet.

”Yritys oli vaarassa mennä konkurssiin. Oli pakko säästää myös palkkakuluissa. Päätin, että irtisanomalla 2 henkilöä pystyn säilyttämään 12 työpaikkaa ja välttämään yrityksen alasajon”.

Yksi päätöksen kriteereistä on hyödyn ja etujen arvioiminen. Jos näet, että valinnastasi on enemmän hyötyä enemmistölle, niin tee ratkaisu sen mukaisesti. Jos kyse on valinnasta kahden henkilön tai ryhmän välillä, niin arvioi, kuten yllä. Etene kohti ”hyvää enemmistölle” periaatteella.  

Tee valintasi. Työskentele päätöksesi eteen kaikin voimin, jotta haluamasi asia toteutuu. 


PÄÄTÄ JA MENESTY 

Tekemällä tosiasioihin perustuvia, oikeita ja nopeita päätöksiä vaikutat oman tehokkuutesi lisäksi myös muiden työntekijöiden ja sidosryhmien toimintaan. Olet esimerkki, jota seurataan ja kunnioitetaan.

Menestys ei ole sattumaa, vaan oikeiden päätösten ja tekemisten seurausta ja summa.

Joten eteenpäin, ei suin päin, vaan vakaasti ja päättäväisesti!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?