KUN ONGELMA RYÖPSÄHTÄÄ SILMILLE

Ongelma: Kaikki kysymykset tai asiat, joihin liittyy epäilystä, epävarmuutta tai vaikeuksia. Vaikeus ymmärtää tai hyväksyä. Vaikea kouluttaa tai ohjata. Vaikea käsitellä. Monimutkainen ratkaisematon kysymys. Hämmennyksen, ahdistuksen tai tuskan lähde.

Lähteet: www.dictionary.com, www.merriam-webster.com/dictionary/problem


Ongelmia on isoja, pieniä ja siltä väliltä. On kiire, raha ei riitä, asiakas valittaa, palkat on maksettu väärin, viestit eivät kulje, esihenkilö puhuu rumasti, sinua aliarvioidaan, työkaveriin ei voi luottaa, tuli konkurssi.

Ongelma itsessään ei ole se pahin ja vaarallisin asia, vaikka siltä tuntuisi, vaan miten siihen suhtautuu.

1. Voit kieltää ongelman, syyttää muita, katsoa toiseen suuntaan, unohtaa, juosta pakoon, vähätellä.

2. Voit katsoa ongelmaa sellaisenaan, kuin se todellisuudessa on, mitään lisäämättä tai vähentämättä.

Yhdelle sama ongelma näyttää pieneltä, toiselle suurelta. Kysyisinkin, luommeko ongelman ympärille itse enemmän tunnetta ja kuohua dramatisoimalla, pelkäämällä, suurentelemalla, paisuttelemalla, kaunistelemalla, liioittelemalla, värittämällä tai esimerkiksi vähättelemällä?


Olemmeko, mitä ajattelemme?

Ihmisillä on taipumus mielessään kehittää ja kasvattaa, tässä tapauksessa ongelman ympärille, jotakin extraa, jota ei välttämättä edes ole olemassa. Luommeko asioiden ympärille ylimääräisiä tunteita, mielikuvia, jotka vaikuttavat tapaamme suhtautua ja ratkaista?

Toisin sanoen liitämmekö mukaan aikaisempia kokemuksia, epäonnistumisia, ulkopuolisia näkökantoja, yleistyksiä, jotka tuntuvat meistä todelta, mutta ovatkin itseasiassa jotakin aivan muuta.

Olemmeko huomaamattamme ongelman dramatisoijia, sen sijaa, että olisimme ratkaisijoita?


Kun p..ka on tullut housuun, ei sille voi enää mitään!

Vai voiko? Täysin väärä ajatus mielestäni. Ongelmalle voi aina tehdä jotakin, vähintäänkin siitä pitää oppia.

Ongelmat ovat avaintilanteita, jotka on otettava ilolla ja innolla vastaan. Niiden kautta saat mahdollisuuden kohdata ja korjata prosesseja, kouluttaa ja opastaa. Toisin sanoen muuttaa toimintamallia, jotta ongelma ei enää jatkossa ryöpsähdä silmille, ainakaan niin usein.


Ota ongelma ongelmana, mitään lisäämättä tai vähentämättä!

On olemassa ”koulukuntia”, jotka eivät halua käyttää ongelmaa, koska kokevat sanan olevan negatiivinen.

”Älä puhu ongelmista, puhu haasteista. Jos puhut ongelmista, niin kehität lisää ongelmia ja sinua pidetään negatiivisena ihmisenä”.

Miksi näin? Eikö asioista voi ja saa puhua niiden oikeilla nimillä? Sanat itsessään saavat juuri sellaisen merkityksen ja sisällön, kun niille annamme. Miksi siis lisätä ongelman ympärille lisää omia mausteita. 

Katso ja kohtaa asiat asioina, niin itsesi ja muiden elämä muuttuu paljon yksikertaisemmaksi ja helpommaksi.


Haluatko kuulla lisää, miten ongelmista voi itseasiassa oppia ja kääntää ne omaksi ja muiden eduksi? Laita viestiä jari.taimela@ltyoy.com ja jutellaan aiheesta lisää!   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?