OIKEUDENMUKAISUUS JA REHELLISYYS

 

Rehellisyys maan perii – vai kuka todellinen perijä onkaan? Välillä tuntuu, että rehellisyys ja oikeudenmukaisuus eivät ole perimislistan kärjessä.

Vuosia sitten yritysmaailmassa asioista sovittiin kättelemällä. Ei tarvittu kirjallisia sopimuksia ja silti riideltiin vähemmän oikeusaleissa. Nykyisin edellä kuvattu olisi sulaa hulluutta?


MITÄ OIKEUDENMUKAISUUS TARKOITTAA?

Oikeudenmukaisuus (justice) sanan alkuperä tulee latinankielestä.

Lähde: Oxford Languages





Oikeudenmukaisuus määritellään seuraavasti:

Totuutta noudattava, moraalisesti oikeamielinen, oikeudenmukainen, suora, reilu, puolueeton asioissa, asianmukainen, standardien tai sääntöjen mukainen, vilpitön, laillinen, oikea, täydellinen, oikeamielinen, hyvässä tarkoituksessa, lailliset oikeudet omaava, vallan käyttö oikeuden puolustamiseksi antamalla palkkiota tai rangaistusta.  

Lähde: justice | Etymology, origin and meaning of justice by etymonline


REHELLISYYS JA SEN OIKEUTUS

Voit lukea oikeudenmukaisuuden määritelmän uudelleen ja miettiä, miten se liittyy rehellisyyteen. Onko oikeudenmukainen ihminen aidosti rehellinen?

”Onko meillä ihmisillä sisäänrakennettu ymmärrys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin – vai olemmeko vieraantuneet oikeudenmukaisuudesta?

Olen kokenut, että osa ihmisistä yhä useammin katsoo asioita omien linssiensä läpi ja muuttavat käsitystään moraalista sen mukaan, mikä sopii tilanteeseen ja itselle parhaiten. Välillä julkisuudessakin kyseenalaistetaan ja sekoitetaan pakkaa kirjoittamalla mustaa valkoiseksi.

”Tein mielestäni oikein ja rehellisesti, mutta voittaja löytyikin muualta. En halua silti ajatella, että oikeudenmukaisuus ja rehellisyys ovat pelkkiä sanoja – ilman taustalla olevaa syvempää hienoa ja jaloa aatetta, josta itse aion pitää edelleen kiinni”.

Kun kuvaan astuu mukaan oikeutus, jolla näkemyksiä hyväksytetään ja myydään todeksi (myös itselle), totuus ja oikeudenmukaisuus muuttuvat ja ihmisiltä katoaa se vakaa tieto, johon aiemmin pystyi tukeutumaan ja luottamaan.

Tilalle tulee epävarmuus – oliko ensin muna vai kana? Ennen pitkää seuraukset ovat vakavia, elleivät kohtalokkaita.


KUKA PERII MAAN?

Maailmassa on myös paljon oikeudenmukaisuutta. On olemassa valtavasti ihmisiä, jotka ovat oikeudenmukaisia ja rehellisiä.

”Rehellisillä on oikeus rehellisyyteen ja oikeus noudattaa omaa oikeudenmukaisuuden malliaan. Meillä on aina vastuu omasta ja muiden tulevaisuudesta”.  

Voisiko absoluuttista totuutta olla olemassa, liittyen oikeudenmukaisuuteen ja rehellisyyteen ? Sitä etsiessä…


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?