30 VUOTTA ON LYHYT AIKA

Juhannuksena, yli 30 vuotta sitten sain ajatuksen tarjota asiakkaille TAKUULLA parempaa siivouspalvelua ja LAATUA, maksaa tekijöille enemmän palkkaa. 

Kokeilu kannatti. Syntyi Laatutakuu Tulossiivous Oy ja Suomen Laatutakuupalvelut Oy, myöhemmin Kiinteistöhuollon Laatutakuu, joista 2 viimeisintä tunnetaan nykyisin osana ISS Palveluita. 

Silloinen yhtiökumppanini Henri Häyrinen on jatkanut Laatutakuun menestystä ja johtanut yritystä hienosti eteenpäin. Voin sanoa, että parempaa miestä ei hommaan olisi voinut olla. 

Laatutakuu vietti juuri 30 vuotisjuhliaan, jonka kunniaksi itsekin kohotin maljan! 

Aika kulkee nopeasti

Ryhdyin muistelemaan, mitä 30 vuoden aikana Puhtausalalla on tapahtunut. Sanoisin, että olemme kulkeneet melkoisen matkan. 

50-luvulla harjaan liitettiin varsi ja noustiin samalle korkeudelle asiakkaan kanssa (Puhtausalan Breaking News FINNCLEAN 2023). Kehityskulku on jatkunut suurin harppauksin. On robotiikkaa, tietotekniikkaa, tarpeenmukaista siivousta, tekoälyä. Puhutaan vastuullisuudesta, ekologisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä. 

Uteliaana odotan, mitä seuraavien 5 vuoden aikana tapahtuu. Miten ja mihin EU:n ympäristöpolitiikka vaikuttaa? Miten uusi kemikaalidirektiivi muuttaa alan toimintamalleja? Miten lika poistetaan tulevaisuuden maailmassa pinnoilta?


Sosiaalinen vastuu, taloudellinen vastuu ja ympäristövastuu

Suuret rakenteelliset muutokset ovat haastaneet meitä pitkään. Osa on sopeutunut, osa ei. 

Työvoimapula vaivaa, alan hintataso ei päätä huimaa. Vaikutukset näkyvät työajassa, laadussa, asiakastyytyväisyydessä. Työntekijät kuormittuvat, vaihtuvuus on ongelma, uutta työvoimaa on vaikea löytää.

Haasteet ovat kuitenkin tehty voitettaviksi. Vaaditaan vain todellisia tekoja, joilla alan imu saadaan käännettyä. Eikö olekin yksinkertaista?

Kauniit sanat on vietävä käytäntöön. On konkretisoitava sosiaalinen vastuu, taloudellinen vastuu ja ympäristövastuu. Pelkillä puheilla, kun ei pitkälle pötkitä. 

Tarvitsemme toisiamme

Olen yrittänyt herätellä siivousalaa jo jonkin aikaa. Olen startannut käyntiin NYT SAA SANOA Talk Shown ja kirjoitan Businezzone blogia. Yhteistyössä Puhtausala Ry:n kanssa on julkaistu edulliset ja laadukkaat Johdon ja Esihenkilöiden verkkovalmennukset

Usea henkilö ja yritys on kannustanut jatkamaan - sanonut olevansa samaa mieltä; hienoa, että jaksat tuoda tärkeitä asioita esille.

Kun olen pyytänyt tulemaan esille ajatuksineen ja kehitysideoineen, vierailemaan vaikkapa NYT SAA SANOA Talk Show'ssa, niin vastaus on ollut turhan usein - ENHÄN MINÄ VOI ! 

Onko pelko "leimaantua" alan kehitystyöntekijäksi liian suuri? Eikö ajoittain aroistakin asioista saa tai uskalla puhua avoimesti ja etsiä yhdessä rakentavia ratkaisuja? Rajoittaako kiire ja työmäärä? Vai olemmeko luonnostamme passiivisia aktiivisuuden sijaan? Vai eikö kiinnosta?

Miten kehittää Puhtausalaa, jos ei laita itseään likoon? Tai odottaa, että muut hoitavat homman. 

 

"Meitä on yli 100.000 Puhtausalan ammattilaista. Yhdessä meissä piilee melkoinen voima. Mutta, miten aktivoimme toinen toistemme voiman."

  

Kehittäminen jatkukoon

"On ollut ilo huomata, vaikka pientä kritiikkiä tietoisesti annoinkin, että puhtausalalla on myös paljon aktiivisia ihmisiä, kehittäjiä, vastuullisia vastuunkantajia". 

Vastuullisuuden pelisäännöt on laadittu ja asetettu EU tasolla. Vastuullisuus "aatteena" kasvaa siis kohisten ja perustuu lainsäädäntöön. 
Euroopan komissio esitteli 14. lokakuuta 2020 tiedonannon "Kestävyyttä edistävä kemikaalistrategia – Kohti myrkytöntä ympäristöä". Kemikaalistrategia on olennainen osa vihreän kehityksen ohjelmaa ja sen saasteettomuus tavoitetta.

Oletko jo perehtynyt uuteen kemikaalidirektiiviin? Nyt jos koskaan, on hetki selvittää, mitä vastuullisuus käytännössä tarkoittaa.

Linkistä Puhtausalan ekologiset ratkaisut kuulet yhteenvedon tekemästämme haastattelututkimuksesta. Mitä ekologisuus on? Mitä ekologisia, vastuullisia, turvallisia ja terveellisiä ratkaisuja puhtausalalla on käytössä? Green Cleaning? Mikä on oikeasti ekologista? 

Olemme tärkeiden asioiden äärellä. Sinua tarvitaan!

 

"Jos jää paikoilleen, niin taantuu. Taantuma vie helposti väärään suuntaan. Tarvitaan enemmän tekoja kuin puhetta, jotta suunta kääntyy ylöspäin". 

------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?