PELKO


Mitä, jos olisit keksinyt ainutlaatuisen tuotteen, uuden moottorin, joka toimisi hapella, ja syrjäyttäisi nykyisin tunnetut polttoaineet; bensiinin ja sähkön. 

Tai olisit kehittänyt turvallisen ja terveellisen ”laitteen” joka syrjäyttäisi kaikki kemikaalit. Millaiset olisivat maailmanlaajuiset vaikutukset ja seuraukset?

Oletko ajatellut, että esimerkiksi kemikaaleja käytetään lähes kaikkialla – teollisuudessa, elintarvikkeissa, kauneudenhoidossa, siivouksessa, sairaaloissa, pyykinpesussa, astioiden tiskauksessa, joista viimeisin toimikoon esimerkkinä tämän blogikirjoituksen keskiössä.


MARKKINAVOIMA

Nopeasti laskettuna Suomessa on kotitalouksia lähes 3.000.000 kpl. Yrityksiä ja yksityisiä elinkeinon-harjoittajia löytyy noin 500.000 kpl. Pelkästään ravintoloita, baareja, keittiöitä on kymmeniä tuhansia. Ja lähes jokaisessa pestään astioita tiskikoneessa.

Nopea laskenta tuottaa tulokseksi, pelkästään ammattikeittiöiden osalta, 200.000.000 € vuotuisen liikevaihdon. Kun tähän lisätään vielä yritykset ja kotitaloudet, niin lähennellään todennäköisesti 500.000.000 € tasoa, ellei enempääkin.

Montaako ihmistä, työpaikkaa ja yritystä, kyseinen liiketoiminta rahoittaa ja elättää?


TOTUUDEN MUUNTAJA

Mieti paljonko tuo uusi (onneksi kuvitteellinen) keksintö aiheuttaisi pelkoa ja epävarmuutta? Kuinka moni pelkäisi menettävänsä työnsä? Montako yritystä menisi konkurssiin?

Mieti, miten ihmiset, jotka ovat saaneet aiemmin elantonsa myymällä tiskiaineita ja kemikaaleja reagoisivat?

  • Osa antaisi periksi ja vaihtaisi alaa. 
  • Muutama ryhtyisi myymään ”uutta keksintöä”.
  • Osa uskoisi, että ”uusi keksintö” on huijausta ja sitä pitää varoa.
  • Tietty % ihmisistä ottaisi elämäntehtäväkseen tuomita, pelotella ja levittää negatiivisia väitteitä ”uudesta keksinnöstä”.

Onneksi ”keksintöä”, joka syrjäyttäisi kaikki kemikaalit, ei ole olemassa. Voimme siis olla rauhassa ja jatkaa kemikaalien käyttöä.


PELKO VOI ESTÄÄ HYVÄÄ

Uskokaa tai älkää, mutta olin lähellä joutua yllä olevaan tilanteeseen, jossa ”vanhan keksinnön” myyjät haukkuivat ja panettelivat ”uutta keksintöä”. Ja vain siksi, että uusi on ekologinen, vastuullinen, kustannustehokas, tuottaa huippulaatua, toimii paremmin.

Olen törmännyt valheisiin, panetteluun ja jopa uhkailuun. Onneksi tukena olivat tieteelliset tutkimukset, EU:n asetukset, tyytyväiset asiakkaat Suomessa ja maailmalla sekä huipputiimi.

Lisäksi ”uuden keksinnön” teknologia oli testattu ja hyväksytty EU:ssa, tulokset näki omin silmin – joten oliko/onko uhka niin suuri, että kyseenalaistetaan ja estetään oikein olan takaa.


Kysymys kuuluu, hyväksytkö ”uuden” vai haluatko hinnalla millä hyvänsä pitää kiinni” vanhasta”.


PELOSTA MUUTOKSEEN

Yhteenvetona tiivistän ja totean, että maailma muuttuu. Ihmisten tarpeet muuttuvat. Vastuullisuus, ympäristöystävällisyys, kustannustehokkuus ja parempi laatu ovat kaikki mahdollisia ”uusien keksintöjen” ja teknologioiden myötä.

Jarruttaminen hidastaa hieman, muttei poista muutosta ja kehitystä. Näin kävi lankapuhelimien ja kivijalkakauppojen kanssa. Tilalle tulivat kännykät ja nettikaupat.

Pitäisikö jokaisen, joka kehittää uutta, pyytää anteeksi niiltä, joiden markkinoille ovat tavallaan astuneet? Mielestäni ei! Muutos on hyväksyttävä ja toivotettava tervetulleeksi!

”Jos emme me, niin joku muu tämän tekee kuitenkin ja vielä isommin”.

------------------------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut mm. puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?