ONKO VIHERPESU RIITTÄVÄN TEHOKASTA?

Sanomalehdet, uutiset, otsikot, keskustelupalstat, internetsivustot – näet kirjoituksia vastuullisuudesta, ekologisuudesta, hiilijalanjäljestä. Yritykset ratsastavat ympäristömyönteisyydellä, ovat ekologisin vaihtoehto omalla toimialallaan. Kuluttajia houkutellaan väittämillä, jotka liittyvät energian säästöön ja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Hienoa markkinointia? Onko kyse mainoslauseista vai todellisista tekemisistä? Vai jopa viherpesusta?


MAAILMALLA VAHVA SUOSITUS – PIENENNÄ HIILIJALANJÄLKEÄ

Tietoa on paljon – todellisia ratkaisuja vähemmän

Tavoitteet ovat hienoja – kuluttaa vähemmän muovijätettä, vähemmän vettä, vähemmän kemikaaleja, vähemmän energiaa – saavuttaa samoilla tai pienemmillä resursseilla enemmän.

Ekologisuus ei saisi kuitenkaan perustua mainoslauseisiin, viherpesuun, vaan tosiasioihin. Väittämien tueksi on oltava tutkittua tietoa, joka on todennettavissa ja nähtävissä omin silmin.

"Onko tämä uusi kemikaali tai tehoaine haitallinen ihmisille ja ympäristölle pitkässä juoksussa. Paljonko energiaa säästetään? Mikä on kierrätysaste?

 

HAASTEENA TODELLISTEN RATKAISUJEN LÖYTÄMINEN

Miten voisimme kuluttaa vähemmän raaka-aineita ja kuormittaa vähemmän luontoa?

Me kuormitamme ympäristöä, itseämme ja muita ihmisiä. Siivoamme, puhdistamme, tiskaamme, pesemme pyykkiä. Muovijätteen määrä kasvaa, kulutamme kallista energiaa, käytämme enemmän vettä, jäteveden määrä kasvaa.

”Oletko koskaan ajatellut, että 1 litran kemikaalia neutraloimiseen  tarvitaan 10.000 litraa vettä".  

Suomessa on lähes 300.000 yritystä, joista jokaisessa siivotaan, pestään astioita ja osassa pyykkiä. Vettä kuluu melkoisia määriä, samoin muovi- ja kartonkijätettä, kemikaaleja. Kun tähän lisätään vielä kotitaloudet, puhutaan valtavasta kuormituksesta, joka kohdistuu luontoon ja meihin ihmisiin.

 

VAIHTOEHTO 1.

Rutiinien muuttaminen vaatii tietoa uusista tavoista olla ekologinen. On löydettävä uusia innovaatioita, joilla tuottaa huippulaatua turvallisesti, terveellisesti, taloudellisesti, kustannustehokkaasti, ekologisesti ja ympäristöystävällisesti.


"Mitä, jos löytäisit keinoja vähentää vaikkapa veden kulutusta, jäteveden ja kemikaalien määrää. Olisitko valmis muuttamaan rutiinejasi?

Vaihtoehto 1. olet sinä itse ja omat valintasi. Meistä jokainen voi vaikuttaa! Me voimme hyödyntää ja käyttää uusia ratkaisuja.

 

EU:N LAINSÄÄDÄNTÖ ”PAKOTTAA”, VAAN EI RATKAISE

Kestävämpää ja myrkytöntä ympäristöä edistävä EU:n kemikaalistrategia astui voimaan loppuvuodesta 2020. Strategian tavoitteena on poistaa asteittain vaaralliset kemikaalit - myrkytön ympäristö sekä  aikaansaada korkeampi ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun taso. Ylipäätään kaikkia kemikaaleja olisi käytettävä kestävämmin ja turvallisemmin.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole lainsäädäntö, vaan me ihmiset, jotka toteutamme.

"Jos (meistä jokainen) siivouksessa ja puhtaanapidossa, koneellisessa astioidenpesussa, pyykinpesussa vähentäisi, jopa korvaisi kemikaaleja edes 50 %? Mikä olisi ympäristövaikutus?

Yksistään siivouskemikaalien, pyykin- ja tiskinpesu- ja huuhteluaineiden käytön vähentäminen merkitsisi valtavan jäte- ja kemikaalivuoren poistumista. Mikä merkitys tällä olisi maailmanlaajuisesti? Entä mitä muuta voimme vähentää?

 

ME KULUTAMME EDELLEEN LIIKAA

Kotitaloudet, yritykset, ravintolat, hotellit, keittiöt, toimistot – ihmiset – ovat avainasemassa vesistöjen, metsien, eläinten, kaupunkien, tulevien sukupolvien turvallisen ja terveellisen elämän turvaamisessa.


 

 

"Jos et välitä ympäristöstä ja ihmisistä, niin voit ajatella edes (ympäristöystävällisten ja ekologisten) uusien, todellisten ratkaisujen tarjoamista imago ja kustannushyödyistä,  vaikutuksista yrityskuvaan, brändiin ja maineeseen.


Etsi, testaa ja löydä ennakkoluulottomasti uusia ekologisia ratkaisuja.

Markkina on valtava. Ratkaisut ovat jo olemassa. Älä siis tyydy viherpesuun!


------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?