RÄJÄYTTÄÄKÖ "ANDY" LIAN?


Kuinka moni muistaa mainoksen, ”ANDY” räjäyttää lian? Kuulosti aikoinaan hienolta, mutta me kaikki siivoustyötä tehneet tiedämme kokemuksesta, että väittämä ei pitänyt paikkaansa.

Ei siis ole olemassa ”ANDYA”, joka räjäyttää lian. Sen sijaan on olemassa menetelmiä, joilla pinnat voidaan puhdistaa ja saavuttaa haluttu lopputulos. 

Menetelmät rakentuvat mm. välineistä, koneista, tehoaineista (puhdistusaine) ja itse tekemisestä, käytetystä ajasta - ja niiden yhdistelmistä.

KOHTI KOKONAISMENETELMÄÄ

Mietitään ravintolan lattian siivousta. Pelkällä imurilla saa poistettua irtoroskat ja pölyt, mutta EI tahroja ja pinttymiä. Kostea/nihkeäpyyhintä puhdistaa päivittäisen pintalian, mutta ei kuitenkaan (SYVÄ) puhdista pintaa huokosia myöten. Perussiivoukseen, jolla puhdistaa huokosetkin, tarvitaan omat välineet, kemikaalit, koneet sekä osaamista. 

  • Oletko ajatellut, että prosesseista olisi mahdollista tehdä tehokkaampia, työvaiheiden määrää pystyttäisiin jopa vähentämään. 
  • Olisiko mahdollista ratkaista useita haasteita yhdellä kertaa? Mitä, jos käytössäsi olisi kone, joka hoitaisi useamman vaiheen kerrallaan? 

TUTKITTU JA STANDARDOITU vs. TUTTU JA TURVALLINEN

Lähtökohtaisesti pintojen puhdistaminen ja lopputulos perustuvat prosessiin, jossa hyödynnetään parhaita mahdollisia ”työkaluja”. 

Haasteena onkin tietää, mikä olisi tuo tehokkain työkalu ja prosessi. Olemme nimittäin tapojemme orjia. Kun jotakin on tehnyt 10 vuotta, niin sen täytyy olla juuri se oikea ja ainut. Tämä vaikuttaa kykyymme vastaanottaa tietoa ja muuttaa toimintaamme. Lyhyesti sanottuna suljemme silmämme.

"Olisitko ajatellut 30 vuotta sitten, että enää ei ole lankapuhelimia. Tai, että verkkokaupat ovat syrjäyttäneet kivijalkakaupat".

Voisiko myös siivouksessa olla aika siirtyä uudelle tasolla?

Nykyisin puhutaan kemikaalijäämistä ja niiden vaikutuksesta työmäärään, puhtauteen ja hygieniaan. Hienosti sanottuna biofilmiin (kemikaalijäämiin) tarttuu, kerrostuu ja pinttyy likaa. Näin syntyy erinomainen kasvualusta bakteereille ja viruksille. Pinnat likaantuvat nopeammin ja työllistävät fyysisesti enemmän. 

Olisiko tämä kierre käännettävissä? Voidaanko biofilmin määrää pinnoilla ja huokosissa vähentää?

"Jostakin syystä olemme tottuneet ajattelemaan, että ainoa tehoaine on tuo punainen tai sininen pesuaine, vaikka se kasvattaa biofilmikerrosta".

Palveluntuottajat ovat jo vuosikymmeniä takoneet päätään seinään.

Voisiko yllä olevasta oppia, vetää johtopäätökset ja kehittää puhdistusmenetelmäkokonaisuutta, jossa huomioidaan biofilmi, ajatellaan siivoojaa, työn kuormittavuutta, terveyttä, hyvinvointia, turvallisuutta ja laatua? 

Mitä, jos pääsisimme asteittain eroon biofilmistä ja sen kertymisestä? Uskotko, että vähemmän likaa pinnoilla tarkoittaa vähemmän siivottavaa? Mikä merkitys tällä olisi puhtauden tuottamisessa?

Vastaus on uusi ECOZONE menetelmäkokonaisuus, jota olemme kehittäneet kaikessa hiljaisuudessa. 

Mikäli haluat lisää tietoa, niin lähetä viestiä jari.taimela@ltyoy.com

LOPPUTULOS ON PROSESSIN SEURAUSTA!

------------------------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?