TARVITAANKO PUHTAUSALALLA KOULUTUSTA


Sanotaan, että jokainen osaa siivota. Mutta pitääkö tämä paikkaansa? Mielestäni ei, varsinkaan puhuttaessa ammattisiivouksesta.  

Ajattele siivousalaa kokonaisuutena, niin huomaat, että vetovoimassa ja maineessa on paljon kehitettävää. Henkilöstön vaihtuvuus ja uuden osaavan löytäminen on haasteellista, palkkataso on matala työn vaativuuteen nähden. Hintakilpailu on kovaa ja asiakastyytyväisyydessä parantamisen varaa.

Johtopäätöksenä sanoisin, että, jotakin meiltä tai meistä puuttuu. 

Puuttuva elementti


Olen miettinyt pitkään, mikä olisi tuo puuttuva elementti, joka aiheuttaa haasteita. Päädyin, että se liittyy tietoon, osaamiseen ja taitoon. Lisäksi mietin, ajattelemmeko puhtautta ja siivousta liiankin suppeasti.

Oletko pohtinut, mistä haastavat tilanteet johtuvat, miksi asiakas antaa palautetta, mistä kiire aiheutuu, miksi johtaminen ei ole riittävää?

Vastaus on mielestäni hyvinkin yksinkertainen ja liittyy osaamiseen. Oleellista on, miten toimitaan asiakkaiden, esihenkilöiden, työkavereiden kanssa, miten johdetaan, myydään ja markkinoidaan, miten kehitetään yrityksen ja organisaation toimintaa. On siis ymmärrettävä, että pelkkä tekninen siivousosaaminen ei riitä.

Kaikki tiivistyy yhteen sanaan - osaamiseen. Jos et osaa johtaa, opastaa, myydä tai kommunikoida, niin metsään menee, tai ainakin kohtaat työssäsi melkoisesti haasteita. 

Menestyksen avaimena koulutus

Olen ilolla seurannut alamme yrityksiä, joissa panostetaan osaamiseen ja koulutukseen. Monella kunnalla ja kaupungilla sekä isoissa siivousliikkeissä on ymmärretty asia. 

Nostona hienosta toiminnasta tuon esille Siskon Siivous Oy:n Terhi Kotkansalon, CEO, LinkedIn postauksen, jossa hän kirjoittaa - tavoitteena on, että kaikilla työntekijöillämme on tulevaisuudessa ammattitutkinto

Tämä, jos mikä, pitäisi olla jokaisen organisaation ja yrityksen tavoitelistalla. Kokemuksesta tiedän, että osaamisella nostetaan jokaisen osa-alueen tasoa, oli kyseessä sitten siivouksen laatu, asiakaspalvelu, esihenkilötyö, sisäinen kommunikaatio, viihtyvyys ja motivaatio.

Kaiken takana on ihminen

Huolissani olen pienemmistä alan toimijoista, joista moni pitää koulutusta vaikeana ja turhana toimintona. Miksi siis kouluttaisin, kun ne työntekijät vaihtuvat kuitenkin jatkuvasti?

On muistettava, että puhtausalalla työn tekee ihminen, ja onnistuminen työssä perustuu osaamiseen

Yksinkertainen yhtälö, niin henkilökohtaiseen kuin yrityksen, menestykseen on kasvattaa osaamista. 

Panosta henkilöstöön, niin yllätyt!


-----------------------------------------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut mm. puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä, lähes kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

PUHDAS TULEVAISUUS

OSA 6. MILLAINEN ON MAAILMAN PUHTAIN MAA?