TYÖVOIMAPULASSA

 



Blogikirjoitukseni No: 51 liittyy aina niin ajankohtaiseen aiheeseen – työvoimapulaan.

Kysymys on puhtausalaa jo vuosia vaivanneesta ongelmasta, joka vaikuttaa meidän jokaisen alalla toimivan elämään. Aiheesta on puhuttu paljon, joten olisiko nyt tekojen aika?



”Aloitin siivousalalla yrittäjänä vuonna 1988. Vuosien aikana ala on kehittynyt ja varsinkin nyt koronavuosina puhtauden ja hygienian tärkeys korostunut. Yksi ei kuitenkaan ole muuttunut, nimittäin keskustelu työvoimapulasta”. 

 

Luin Talouselämä-lehdessä (17.6.2022) julkaistun artikkelin, jossa SOL johtajakonkari Anu Eronen puhuu kaunistelematta työvoimatilanteesta.  

”Työttömyyskorvaus on aivan liian hyvä” – Siivousalan johtajakonkari Anu Eronen puhuu suunsa puhtaaksi työvoimapulasta | Talouselämä (talouselama.fi)

Olen itse pohtinut samaa ja tullut johtopäätökseen, että kyseessä on rakenteellinen ongelma, joka ei ratkea pelkästään alan mainetta ja imagoa kehittämällä. Tarvitaan siis jotakin perustavanlaatuista ja konkreettista.


KIPUPISTE ON YLITETTY

Viimeisin valtakunnallinen haastattelututkimuksemme (kevät 2020), jossa kartoitimme alan tilannetta, tukee yllä olevaa.

Kunnallinen siivouspalvelu

Kuntien ja kaupunkien siivouksesta vastaavien päälliköiden ja esihenkilöiden suurin huolenaihe on työvoiman saatavuus. 79,2 % vastaajista koki, että henkilöstön ikääntyminen aiheuttaa poissaoloja ja sijaistyövoimaa on vaikea löytää, uusia ei hakeudu alalle. Siivoushenkilöstö puolestaan painotti vastauksissaan sanaa kiire, joka on suora seuraus vaikeasta henkilöstötilanteesta ja sen aiheuttamasta henkisestä ja fyysisestä kuormituksesta.  

Pienet ja keskisuuret siivousliikkeet

Yrittäjät ja heidän edustajansa toivoivat ratkaisuja ja työkaluja yritystoimintaan, joilla olisi suora vaikutus talouteen ja rahaan. Rekrytointi, osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen, henkilöstön koulutus, perehdytys ja opastus korostuivat tiedonkulun ja kommunikoinnin ohella.

Vastauksia analysoitaessa nousi yksi ylitse muiden: HENKILÖSTÖ JA TYÖVOIMAPULA.


KUKA SIIVOAA SUOMEA TULEVINA VUOSINA?

Keskustelin viime viikolla SSTL Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Sari Mattilan kanssa ja totesimme, että yksin kukaan ei pysty ratkaisemaan alan haasteita, vaan on vastuullisesti yhdistettävä voimamme, jotta saavutamme jotakin merkittävää.

Nyt, jos koskaan tarvitsemme jokaista ”yli puoluerajojen”. Yhdessä voimme vaikuttaa alan hinnoitteluun, palkkaukseen, maineeseen ja imagoon sekä tietysti työvoimapulaan. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista. 


”Alamme ammattilaiset – laitoshuoltajat, siivoojat, esihenkilöt, johtajat, yrittäjät – ansaitsevat valtavan kiitoksen. He mahdollistavat yhteiskunnan rattaiden pyörimisen, tuottamalla elintärkeää puhtautta ja hygieniaa”.

 

RATKAISEEKO KUKAAN ONGELMIA PUOLESTASI?

Kysy itseltäsi yllä oleva kysymys uudelleen: ratkaiseeko kukaan ongelmia puolestasi? Jäätkö odottamaan ja toivot parasta, että alan haasteet, kuten työvoimapula ratkeaisivat itsestään vai voisimmeko yhdessä tehdä jotakin?

Kyse ei ole yksittäisestä ”taikatempusta” vaan yksilö, yritys ja valtakunnallisen tason toiminnasta. On lähestyttävä poliitikkoja ja muutettava rakenteita. Toimimalla vastuullisesti, tehokkaasti, opastamalla ja kouluttamalla, huomioimalla, tuottamalla parempaa laatua, asiakkaille huippua palvelua ja tekijöille positiivisia elämyksiä, voimme saavuttaa päämääriämme. 

Ratkaisu työvoimapulaan on monen tekijän summa, joihin me kaikki osaltamme vaikutamme!

Jos sinulle heräsi kysymyksiä, miten yllä oleva olisi mahdollista tai sinulla on ideoita, ratkaisuja, niin ota yhteyttä ja mietitään, miten voimme yhdessä edetä asiassa. 

Lähetä sähköpostia

Puhtausalan puolesta,

Jari Taimela


Kommentit

  1. Etenkin pienemmille yrityksille voi olla todella haasteellista löytää osaavaa henkilöstöä. Ehkä vuokra HR-palvelut voisivat olla näille ainakin väliaikainen ratkaisu. Sitä perustavanlaatuista muutosta odotellessamme. https://www.humansense.fi/palvelutarjonta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Osaavaa henkilöstöä tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa.

      Poista
  2. Kiitos tärkeän aiheen esiin nostamisesta. Siivousala on todella tältä osin käymistilassa. Poliittisilla päätöksillä saadaan varmasti muutoksia työvoimatilanteeseen. Joka tapauksessa on kansantaloudellisesti tärkeää, että siivousalaa pidetään toiminnassa.
    https://www.siivousnorppa.fi/liiketilasiivous

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Siivouksella on valtava merkitys ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Uskon, että työvoimapulaan on löydettävissä ratkaisuja, joilla pystymme ylläpitämään tarpeenmukaista puhtautta/hygieniaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?