OSA 2. ONKO PINTTYNYT LIKA VALLANNUT KIINTEISTÖMME?

Laajojen kansainvälisten tutkimusten mukaan ja toki maalaisjärjellä ajatellen, likaa on materiaalien pinnoilla ja huokosissa. Perinteiset ylläpitomenetelmät puhdistavat pinnat, eivät huokosia. Huokosiin jää puhdistusainejäämiä, joihin kiinnittyy ja kerrostuu likaa ja epäpuhtauksia. Lopputuloksena likaa liikutetaan pinnoilla. Teknisesti ajatellen, syntynyt biofilmi toimii bakteerien ja virusten kasvualustana.

Vaikka tiedämmekin tämän, niin käymme usein taistoon puhtauden puolesta kemikaalein ja perinteisin menetelmin ja huomaamme liian usein, että työaika ei riitä.


Kaikki alkaa ajasta - ei rahasta! 

Vallitseva ajatus ”pelkällä ylläpitosiivouksella, ilman säännöllistä perussiivousta” on tuhoon tuomittu, mikäli emme löydä ja ota käyttöön uusia menetelmiä. 

Puhumme myös tarpeenmukaisesta siivouksesta, joka on ajatuksena hieno, mutta usein mahdoton toteuttaa. Jos jatkamme vanhalla kaavalla, mikään ei muutu.

Lyhyesti sanottuna, kun työajanmitoitus on pielessä, eivät hienot toiminnanohjaus tai dataohjauskaan pysty muuttamaan kolmea tuntia viideksi. Tietotekniikka on melko turhaa, jos työaikaa ei ole laskettu oikein. Tällöin ei tehokkainkaan resurssointi poista ongelmaa. 

Herääkin kysymys, kuinka paljon siivottavaa neliömäärää on mahdollista kasvattaa! Kaikkien työtehtävien tekemiseen pitäisi jostakin löytyä maksaja. 

Standardien mukainen työaika, oikein laskettuna ja kohdennettuna, riittää toteuttamaan asiakkaan toiveet. Herääkin kysymys, miten työaikaa mitoitetaan Suomessa? Jos aikaa tietoisesti vääristeltäisiin, niin eikö kyse olisikin melkoisesta hyväksikäytöstä?

Niin tai näin, huokosiin kiinnittyvä ja pinttyvä, ”näkymätön” lika, valtaa kiinteistöjämme, nostaa kustannuksia, kuormittaa henkilöstöä, puhumattakaan asiakastyytymättömyydestä. Tämä, jos mikä näkyy puhtausalan hintatasossa ja arvostuksessa. Mitä mieltä itse olet?

 

Siivous ei ole tähtitiedettä

Puhtauteen ja hygieniaan vaikuttavat useat tekijät, kuten materiaalit, menetelmät ja välineet, osaaminen, likaantumisaste. Siivousta ajatellaan edelleen perinteisen puhtausympyrän kautta: kemikaali + vesi, mekaaninen hankaus, lämpötila ja aika.

Haluankin kysyä, voisiko aihetta lähestyä uudelleen optimoiden puhtauden elementtejä tehokkaammin?

Olisiko mahdollista löytää puhdistusmenetelmiä, joissa pinnat ja huokoset puhdistuisivat jopa ilman kemikaaleja, ekologisesti, työ olisi kevyempää ja nopeampaa suorittaa, kustannustehokasta, pinnat syväpuhtaita ja laatu korkealla tasolla?


Tässä meille ajateltavaa! Kysymys kuuluukin, pystymmekö oppimaan pois vanhasta?

 

Puhtaus ei ole uskon asia

Haluan katsoa maailmaa ylpeänä sinisten Suomalaisten lasien takaa. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Rehellisyyden nimissä muuallakin osataan siivota. Kohteet ja tilat näyttävät jopa puhtaammilta. 

Kokemusteni mukaan Green Cleaning - Vihreä Siivous on keski-Euroopassa huomattavasti pidemmällä kuin Suomessa.

Voisimmeko ottaa vaikutteita ja oppia muilta, vai olemmeko jo maailman puhtain maa? Ovatko menetelmämme niin ainutlaatuisia, että ei tarvitse katsoa ympärilleen?

Mielestäni liika tyytyväisyys estää todellisen kehityksen, joten ollaan oikealla tavalla nöyriä ja valmiita kehittymään. Tässäkin olisi peiliin katsomisen paikka, nimittäin, jos haluaa olla onnellinen puhtausalan ammattilainen.

”Suomen luonto on ainutlaatuisen puhdas, mutta ovatko kiinteistömme maailman puhtaimmat”.

 

Seuraavassa blogikirjoituksessa pohdin, Onko Puhtausala kilpailuttamassa itsensä hengiltä?


Linkit sarjan aiempiin blogikirjoituksiin:

Osa 1. Suomiko maailman puhtain maa?


NYT SAA SANOA Puhtausalan Talk Show
Käy tutustumassa ensimmäiseen jaksoon, jossa vastailen minulle esitettyihin kysymyksiin. Jatkossa kuulet vierailtani suoraa puhetta, mielipiteitä, rakentavia näkemyksiä ja ratkaisuja puhtausalan haasteisiin. Muut jaksot löydät samasta osoitteesta. 

-------

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?