OSA 5. PUHUMME VASTUULLISUUDESTA, MUTTA ONKO NÄIN MYÖS KÄYTÄNNÖSSÄ?


Kuulen ja näen lähes viikoittain tarinoita ekologisuudesta. Kuka käyttää biohajoavia puhdistusaineita, kierrätettäviä materiaaleja, ajaa kaasuautolla tai lajittelee roskansa. Olen myös huomannut, että tietoa ekologisuudesta ei ole riittävän helposti saatavilla, joten ”kaikki” hyödyntävät lähes samoja ekotekoja.

Yllä mainitut ovat hienoja asioita, mutta ekologisuuteen sisältyy paljon muutakin.


Vastuullisuus ei ole sanoja, vaan tekoja

Ekologisuus määritellään toiminnaksi, joka tuottaa pienemmillä resursseilla saman verran tai enemmän. Siivousalalla tämä tarkoittaa menetelmiä, joilla syntyy nopeammin puhdasta. 

Ekologisuutta ovat myös energian säästö, vähemmän muovijätettä, vähemmän kemikaaleja ja vettä, työn kuormittavuuden keventyminen, parempi logistiikka, lyhyemmät siirtymät.

Laajasti ajateltuna liiketoimintaa ja sen jokaista osa-aluetta voidaan kehittää ja tehostaa. Mitä vähemmän tehdään turhaa työtä, niin sitä ekologisesti tehokkaampaa toiminta on.

 

Ekologisuus ei ole pelkkä mainoslause

Tekojen on vastattava puheita. Ei ole oikein mainostaa toimivansa ekologisesti, jos ei muuta (liike)toimintaansa. Pelkkä biohajoavien puhdistusaineiden käyttö ei tee yrityksestä 100 % ympäristöystävällistä.

Kestävä kehitys, ekologisuus, vastuullisuus sisältävät todellisia tekoja, jotka ovat mitattavissa. Montako litraa vähemmän käytettiin kemikaaleja tai polttoainetta, paljonko sähkölasku? Liiketoiminnan mittareita ovat esimerkiksi työtunnit, virheiden korjaukseen käytetyt tunnit, palautteiden määrä, logistiikka.

Mitä vähemmän kulutamme, sitä vähemmän kuormitamme ympäristöä.

Yritykset yrittävät varmasti parhaan tietonsa mukaan, mutta oikotietä onneen, tässä tapauksessa ympäristöystävälliseen liiketoimintaan, ei ole.

 

Maailman puhtain, onnellisin ja vastuullisin maa

Maailman vastuulisin maa on maailman puhtain maa.

Siellä jaetaan ja vastaanotetaan tietoa. Osaamiseen panostetaan. Siivousmenetelmät ovat 100 % ekologisia. Johtamismallit ja logistiikka huippuluokkaa. Robotiikka, digitaalisuus ja tekoäly auttavat ja tukevat. Työntekijöitä arvostetaan ja kunnioitetaan. Henkilöstöpulaa ei ole. Palkka motivoi. Asiakkaat ovat valmiita maksamaan palvelusta. Luottamus on korkealla tasolla. Laatu on huippua. Alaa arvostetaan.

Meistä jokainen voi ottaa oppia maailman vastuullisimmasta maasta ja tavoitella samaa.


Vertaile Suomea maailman puhtaimpaan ja vastuullisimpaan maahan. Kuinka lähellä olemme?

Vaaditaanko meiltä vielä jotakin lisää? 


Sarjan viimeisessä osassa pohdin -  Millainen on maailman puhtain maa?

------

Käy katsomassa video PUHTAUSALAN EKOLOGISET RATKAISUT, jossa haastattelututkimuksen tuloksia ja johtopäätöksiä: Mitä ekologisuus on? Mitä ekologisia, vastuullisia, turvallisia ja terveellisiä ratkaisuja on puhtausalalla käytössä? Green Cleaning ym. Käytännön ratkaisuja.

-------

Puhtausalan NYT SAA SANOA Talk Show. Käy kuuntelemassa mielenkiintoisia vieraita - ajatuksia ja ajankohtaisia aiheita.

------

Linkit sarjan aiempiin blogikirjoituksiin:

Osa 1. Suomiko maailman puhtain maa?

Osa 2. Onko pinttynyt lika vallannut kiinteistömme?

Osa 3. Onko Puhtausala kilpailuttamassa itsensä hengiltä?

Osa 4. Digitaalisuus, robotiikka ja tekoäly.

OSA 5. Puhumme vastuullisuudesta, mutta onko näin myös käytännössä?

OSA 6. Millainen on maailman puhtain maa?

-----

Tietoa kirjoittajasta:

Jari Taimela on toiminut puhdistusalalla vuodesta 1989 kehittäen laatu- ja johtamisjärjestelmiä, asiakaspalvelukonsepteja ja franchising-toimintamalleja, valmentanut ja kouluttanut niin palveluliikkeitä kuin kuntien ja kaupunkien organisaatioita. 

Vuoden 2023 alusta alkoi yhteistyö SSTL Puhtausala ry:n  kanssa - verkkovalmennukset Johdon ja esihenkilöiden valmennukset | SSTL Puhtausala ry  

Valmennusten lisäksi Jari on mukana kehittämässä ainutlaatuista ympäristöystävällistä kemikaalitonta puhdistusmenetelmää. 

Lisätietoa: +358 500 609 324 /jari.taimela@ltyoy.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

OSA 1. SUOMIKO MAAILMAN PUHTAIN MAA?

PUHTAUSALAN MEGATRENDIT

OSA 3. ONKO PUHTAUSALA KILPAILUTTAMASSA ITSENSÄ HENGILTÄ?